Başörtüsü için anayasa teklifine ilişkin TBMM Başkanı Şentop’tan açıklama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, açıklamalarda bulundu. Şentop, ‘Türkiye’de geçmiş zamanda yaşanan başörtüsü sıkıntılarını biliyoruz, böyle bir düzenlemenin çok anlamlı olacağını düşünüyorum. Samimi olarak herkes istiyorsa endişeleri giderecek bir anayasa değişikliği yapabiliriz. Ben doğrusunun bu olduğu kanaatindeyim’ dedi.

TBMM Başkanı Şentop, “Demek ki hala bu konuda bir sorun olduğunu düşünenler var. Bu sorunun çözülmesini için bir şey yapılması yönünde adım atmaya çalışanlar var. Endişenin bir tarafı bu. Bir kere verilen kanun teklifine baktığımızda bu sadece kamu kurumlarında ve kamu kurumu nitelikle meslek kuruluşlarında çalışanlarla ilgili. Aslında çok net de değil. Dolayısıyla şu anlamda net değil yapılan mesleğin icrasıyla ilgili olarak öngörülen bazı şeylerden bahsediliyor ama acaba başörtüsüyle bağdaşmayan bir şey olursa ne olacak orda bir açıklık yok. Öbür taraftan dediğim gibi baş örtmeyi kanunla verilen bir hakka dönüştürürseniz, başörtüsünün özgürlüğünün dayanağını kanun yaparsanız bunu kanunla yasaklanır hale de getirebilirsiniz. Dolayısıyla burada iyi niyet kötü niyet diyemiyorum ama bazı kötü niyetlilerin bunu yapabileceğini düşünebiliyorum. Eğer siz başörtüsü serbestliğini bir kanuna bağlarsınız, bu özgürlüğün kaynağının bir kanun hükmüne dönüştürürseniz, o zaman bu kanunu ilerde değiştirdiğinizde o pek ala bu özgürlüğü ortadan kaldırabilirsiniz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na başörtüsü teklifi

TBMM Başkanı Şentop, “Hayatımızı başörtüyle mücadeleye vermiş insanlarız. Bu işin iğneden ipliğine kadar her şeyini biliyoruz. Bir Anayasa hükmü getirmek lazım. Bu doğal haklarının hiçbir şekilde engellenmeyeceğine dair bir anayasa hükmü konulmalıdır. İtalya’da Polonya’da yaşıyorsak olmaz ama Türkiye’nin geriye dönük yaşadığı sıkıntıları göz önüne alırsak, Türkiye’de böyle bir düzenlemenin anlamı olabileceğini düşünüyorum. Biz bunun toplumda çözüldüğünü biliyoruz. Kamuda da, üniversitelerde de şu anda bir sorun yok. Kanun gerekiyor diye kanun teklifi ortaya çıkıyorsa demek ki böyle bir toplumsal anlayışa tam ulaşamamışız. Bu endişelerin hepsini giderecek bir anayasa değişikliği yapabiliriz. Anayasaya bir iki cümle ekleyerek bunu yapabiliriz” dedi.

PaYLaŞşşş