2 yıl ertelemeli 18 sene vade ile sıfır faizli kredi müjdesi! İster aylık ister senelik: e-Devlet’ten 30 gün içinde başvurun!

Depremden etkilenen ve yıkımların yaşandığı kentlerde hasar tespit çalışmaları devam ederken, yaraların sarılması için birçok kolaylık sağlanıyor. Bu kapsamda evleri hasar gören vatandaşların uygun koşullarda yeni bir konut almaları mümkün oluyor. Depremzedelere 2 yıl vadeli ödeme planı ile kredi desteği sağlanacak. Kredi desteği 18 yıl vadeli olup sıfır faiz uygulanacaktır. İşte sıfır faizli kredi desteğinin detayları…

Deprem bölgesinde vatandaşların yaralarını sarmak için acil yıkılan ev sahiplerine uygun kredi koşullarıyla yeni konutlar yapılacak. Ağır hasarlı evler için maliyetine göre borç tahakkuk ettirilir. Konutlar teslim edildikten sonra 2 yıl ödeme yapılmayacak, ardından 18 yıl boyunca aylık veya yıllık eşit taksitlerle faizsiz olarak ödenecek.

Sabah’ta yer alan habere göre, nakdi yardımın yanı sıra geçici barınma imkanı sağlanacak, orta hasarlı binalara güçlendirme yapılmadığı takdirde bu binalarda yaşamasına izin verilmeyecek. Hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre, binaları hasar gören vatandaşlar arasından konut, iş yeri ve ahırları kimlerin alacağı belirlenecek.

İki kardeşin ortaklaşa sahip olduğu bir mülk ağır hasar görürse ikisi de yeni bir ev alabilir mi?

İki kardeş, ortak malik olmak şartıyla, talep ve taahhütname vererek ortak bir mülk kurabilirler. Sadece bir kardeş başvurur ve sahip olursa, o zaman tek bir mülk inşa edilir.

Orta derecede hasarlı bir binanın boşaltılması gerekir mi?

Orta hasarlı olarak tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından derhal tahliye edilmektedir. Afetzedelerin binalarını 1 yıl içinde güçlendirmeleri gerekiyor. Bir yıl içinde güçlendirme yapılmaz ise bina ağır hasarlı kabul edilir ve yıkılır. AFAD, uygun geri ödeme koşulları ile takviye kredi imkanları sunmaktadır.

Binanın hasar durumuna itiraz hakkı olan var mı?

İlk hasar tespitine itiraz e-Devlet platformu üzerinden yapılabilmektedir. Binalarının hasar tespitinin yapılmadığını düşünen veya başka nedenlerle hasar tespitine itiraz eden vatandaşların 30 gün içinde itirazlarını yapmalarına izin veriliyor.

Kimler konteyner yardımı alabilir ve bir aileye birden fazla konteyner tahsis edilebilir mi?

Evleri yıkılan, acilen yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı afetzedelere konteyner kentlerde geçici barınma sağlanmaktadır. Konteyner yardımı alanlar, kira yardımından yararlanamaz. Her haneye sadece bir konteyner tahsis edilmektedir. Konteyner alan ailelere de taşınma masrafları için 15.000 TL veriliyor.

Sahiplik ve borçlanma çabaları neden yapılır?

Afet bölgesi kararının ardından hasar tespiti afetin etkisinin belirlenmesi, kesin hasarın belirlenmesi ve hasar tespitine itiraz edilmesi olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. Binalar hasar derecelerine göre yıkılmış, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı, hafif hasarlı ve hasarsız olmak üzere altı kategoriye ayrılır. Yeni afet konutları inşa etmek için uygun fırsatlar, mülkiyet gereksinimlerini karşılayan afetzedelere devlet tarafından sağlanır. Acil olarak yıkılacak binalar için afet konutu kapsamında uygun kredi koşullarında yeni konut, nakdi yardım ve geçici barınma imkanları sunulmaktadır.

Kimler afet konutu alabilir?

AFAD, tapuda kayıtlı malik adına, mülkiyete hak kazanması şartıyla afet konutu yapar. 60 gün içerisinde talep-taahhüt belgesi vererek başvurmanız gerekmektedir. Başvuru yapmayanların itiraz hakkı yoktur. Afetzedenin kaç tane ağır hasarlı mülkü olursa olsun, mülkiyete uygun olması şartıyla AFAD tarafından onlar için sadece bir mülk inşa edilecektir. Afet konutları kiracılar için yapılmaz.

Afet barınma yardımından kimler yararlanabilir? Başvuru sahibi uygun bulunursa, AFAD afet konutunu başvuru sahibinin tapusuna göre inşa eder. Adayların 60 gün içinde talep-taahhüt formu göndererek başvurmaları gerekmektedir. Başvuru yapmayanların itiraz hakkı olmayacaktır. Mağdurun kaç tane ağır hasarlı mülkü olursa olsun, uygun olmaları koşuluyla AFAD onlara bir konut birimi sağlayacaktır. Kiracılar için afet konutu sağlanmamaktadır.

Hasar tespiti yapıldıktan sonra Afet Kanunu kapsamında konut, iş yeri, ahır gibi taşınmazın cinsinin tespiti için uygunluk ve alacak tahsili çalışmaları yapılır. Uygunluk merkezlerinde bir konut birimi, işyeri veya ahıra hak kazanabilmek için, başvuru sahiplerinin bir konut birimi, işyeri,

Afet konutlarının giderleri hangi koşullarda karşılanır? Konutlar teslim edildikten sonra afetzedeler 2 yıl boyunca herhangi bir ödeme yapmayacak ve sonraki 18 yıl boyunca aylık veya yıllık eşit taksitlerle faizsiz olarak borçlarını geri ödeyebilecekler.

PaYLaŞşşş