Pelin Aykın – Twitter’ı geçen hafta 44 milyar dolara satın alan ABD’li milyarder Elon Musk’ın 3 bin 700 kişiyi işten çıkaracağı söyleniyordu. Bu iddia dün gerçekleşmeye başladı. Musk, toplu işten çıkarma planını yürürlüğe koydu. Twitter, perşembe günü dünya genelindeki 8 bin personeline gönderdiği e-postada toplu işten çıkarma olacağını belirterek atılanların kişisel bir e-posta ile bilgilendirileceğini bildirdi. Çalışanlara gönderilen iç yazışmada, “Twitter verilerinin güvenliğini sağlamak amacıyla ofisler geçici kapatılacak ve tüm yaka kartı erişimleri askıya alınacak” denildi. San Francisco merkezli şirketin gönderdiği e-postayı başka ülkelerdeki çalışanları saat farkı nedeniyle uyurken aldı.
Giriş yapamadılar
Toplu e-posta gönderildikten sonra ABD’deki onlarca Twitter personeli, iş e-posta hesaplarına artık erişemediklerini ve iş dizüstü bilgisayarlarına giriş yapamadıklarını fark etti. İşten çıkarılmaların “çoktan” başladığını öğrenen öfkeli personeller, bu olayı Twitter’da paylaşmaya başladı. Çalışanlar platformda “#OneTeam” (tek ekip) ve “#LoveWhereYouWorked” (çalıştığın yeri sev) etiketleriyle birbirlerine destek mesajları paylaştı. Twitter’ın İngiltere’deki ofislerinde çalışanlar, e-postanın uyurken geldiğini, uyandıklarında Twitter sistemlerini bile kullanamadıklarını söyledi. İngilizler, “E-postalara giriş yapılamıyor. Bilgisayar açılmıyor ve bu gece yarısı 3’te oluyor. Zamanlama duyarlılığınızı tebrik ediyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.
Elon Musk’ın Twitter’ı almasının ardından pek çok şirket, platformun markalar için “güvenli” kalıp kalmayacağı sorusu nedeniyle reklamlarını durdurduklarını açıkladı. Özellikle otomobil üreticileri, rakip firma Tesla’nın CEO’su olan Elon Musk’ın yönetimindeTwitter’da adil muamele yapılıp yapılmayacağı konusunda endişe yaşıyor. Tüm ücretli reklamlarını geçici olarak durdurduğunu duyuran ilk marka General Motors oldu. Alman otomobil devi Audi sözcüsü de “Şu anda Twitter’da ücretli desteği durdurduk ve durumu değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi. Aynı şekilde Pillsbury, Betty Crocker ve Häagen-Dazs’ın ana şirketi General Mills’in bir sözcüsü reklamlarını durdurma kararı aldı. Dünya’nın en büyük kozmetik şirketi L’Oreal ve Danimarkalı bira şirketi Carlsberg de platformdaki reklamlarını askıya aldıklarını duyurdu. “Wall Street Journal” gazetesi de Oreo üreticisi Mondelez International ve ilaç devi Pfizer’ın Twitter reklam harcamalarını durdurduğunu iddia etti. Reklamların Twitter’ın gelirinin yüzde 90’ına katkıda bulunduğu, söz konusu gelişmelerin, şirketin kâr oranını artırmak için toplu işten çıkarmalara başlayan Musk için finansal kriz yaratabileceği belirtildi.
Eski sevgilisinin hesabı kapandı
Dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, 2016’da ABD’li aktris Amber Heard ile aşk yaşamıştı. Bazı sanatçılar Musk’ın platformu satın almasına tepki gösterirken, Amber Heard’ün Twitter hesabı da eski sevgilisinin şirketi satın almasının ardından “yok oldu”. Heard’ün hesabının devre dışı kalmış gibi göründüğü belirtilirken, aktrisin profilinin neden kapalı tutulduğu kesin olarak bilinmiyor.
1 milyondan fazla kullanıcı ‘yok oldu’
Veri firması Bot Sentinel, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma işlemini tamamlamasının ardından 27 Ekim ile 1 Kasım arasında platformda 877 bin hesabın devre dışı bırakıldığını ve 487 bin hesabın askıya alındığını açıkladı. Bunun, platformdaki toplam kullanıcı sayısının yarısı olduğu belirtilirken, Bot Sentinel, devre dışı bırakma ve askıya alma sayısının normalde gerçekleşen miktardan iki kat fazla olduğunu bildirdi. Bazı kullanıcıların şirket tarafından askıya alındığı, bazılarının ise Musk’ın Twitter’ı satın almasını protesto etmek için hesaplarını devre dışı bıraktığı belirtildi.
Beş Twitter çalışanı dava açtı
İşten çıkarılan 5 Twitter çalışanı, San Francisco’daki ABD federal mahkemesinde şirkete, işten çıkarmadan 60 gün önceden bildirim yapılmasını gerektiren “İşçi Düzenleme ve Yeniden Eğitim Bildirimi Yasası”na uymadığı gerekçesiyle dava açtı. Şimdiye kadar 5 Twitter çalışanı adına açılan davada,
bir personelin 1 Kasım’da aniden işten çıkarıldığı, üçünün ise işten çıkarma sırasında bilgilendirilmeden e-posta hesaplarının kilitlendiği öne sürüldü.