SON DAKİKA YUNANİSTAN HABERLERİ: Türkiye’nin müttefiki düğmeye bastı! Atina’da kaos…

Türkiye’ye F-16 satışına şartlar getiren maddelerin Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’dan (NDAA) çıkarılmasıyla hezimete uğrayan Yunan lobisi, bu kez Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez’e sarıldı. To Vima gazetesi, ‘Menendez blokajı: Jetlerin Türkiye’ye satışını onaylamayacağım’ başlığıyla ABD’li siyasetçinin son Twitter mesajını haberleştirdi. Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini yineleyen New Jersey senatörü, NDAA nihai metninin Türkiye için bir zafer olmadığını söyledi.

CNN Yunanistan, ‘Menendez açıklığa kavuşturuyor: F-16’lar için Türkiye’nin zaferi yok-Engel devam ediyor’ başlığını tercih etti, televizyon bir diğer haberine ‘Türkiye F-16’ları kutlamak zorunda kaldı, Menendez indirdi’ başlığını attı.

Bir Türk jetinin Kıbrıs’taki Beşparmak Dağları üstündeki fotoğrafını kullanan Ethnos gazetesi ise, ‘Bob Menendez’in Türkiye’ye gürültülü F-16 mesajı: Blokaj sürüyor, Türkiye’ye için bir zafer yok’ dedi.

Yunan medyası: ‘İngiliz dergisinden bomba Türk-Yunan çatışması geliyor’

ABD Kongresi’nin ‘şahinlerinden biri’ olarak kabul edilen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Menendez, son paylaştığı Twitter mesajında 12 Ekim’deki bir başka tweetine atıfta bulunup şu ifadelere yer verdi:

Alıntı Metni

Demokrat Partili siyasetçi, yaklaşık iki ay önce de benzer bir mesaj yayımlamıştı.

Kathimerini gazetesi Twitter mesajını ‘Menendez: Türkiye’ye F-16 satışını onaylamayacağım’ başlığıyla sundu, Skai televizyonu ise ‘Menendez: Türkiye için F-16’larda bir zafer yok’ ifadesini öne çıkardı.

1961 yılından bu yana her yıl ABD Kongresi’nden geçirilen NDAA, askerlerin maaşlarına yapılacak zamlardan kaç adet gemi ya da uçak satın alınacağına, Çin ve Rusya’ya nasıl yanıt verileceğine kadar savunmayla ilgili her başlığı kapsıyor.

Kongrenin nihai kararını Ocak ayında alması bekleniyor, ortak metin onay için Başkan Joe Biden’ın masasına gönderilecek.

Yunan medyasından şaka gibi haber! ‘Türkler korktu’

EGE’DE İKİ KİLİTLENME!

Skai’deki bir başka haberin başlığı ise, ‘Ege’de Türk provokasyonları: Bir günde iki kilitlenme, 39 ihlal ve 9 ihlal’ oldu. Türk savaş uçakları ve insansız hava araçlarının Yunan hava sahasına girdiğini savunan Skai, ihlallerin Ege Denizi’nin kuzeydoğusu, ortası ve güneydoğusunda yaşandığını yazdı.

‘Saldırı’ başlıkları! Yunan ordusu Rodos ve Midilli’de ateşle oynadı

GİRİT SATRANCI

Türkiye ile deniz yetki alanları ve hidrokarbon araştırma anlaşması imzalayan Libya’nın Girit çevresindeki sismik sondaj nedeniyle Yunanistan’ı kınaması, Atina’da ufak çaplı bir kaosa yol açtı.

Doğu Akdeniz’e Türkiye’nin araştırma gemilerini göndermesi üzerine paniğe kapılan Yunanistan, apar topar Girit Adası’nın güneyindeki sularda doğal gaz aramaya başladı. Amerikan ExxonMobil firmasına ait bir gemi tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sınırı, Girit Adası’nın güneyine doğru genişletildi.

Libya’nın resmi açıklamasında, “Dışişleri Bakanlığı, Girit Adası’nın güneyi ve güneybatısında araştırma nedeniyle Yunanistan’ı uyarmış, kınamış ve resmi olarak protesto etmiştir” denildi. Trablus yönetimi, Yunanistan’ın Libya’daki krizi fırsat bilerek deniz sınırlarında kendi ajandasını dayattığını ve uluslararası şirketlerle sismik araştırma anlaşmaları imzaladığını belirtiyor.

Kathimerini gazetesi, ‘Libya Dışişleri Bakanlığı, Girit’in güneyindeki Yunan araştırmasına tepkili’ başlığıyla açıklamayı okuyucularına aktardı. Libya’nın açıklamasında ExxonMobil firmasına ait Sanco Swift gemisine vurgu yapıldığını kaydeden Kathimerini, ‘NAVTEX’le satranç’ ifadesine yer verdi. Gazete, Atina yönetiminin Kasım ayında ilan ettiği NAVTEX’le araştırma bölgesini Girit’in güneyine doğru genişlettiğini, söz konusu adım atılmadan önce Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la görüştüğünü hatırlattı.

Dikkat çekti: Muhtemel Türk-Yunan çatışmasını yazdılar! ‘Telefonlar çalışmaya hazır olmalı’

YUNANİSTAN’IN DAMARINA BASAN ÇIKIŞ

Yunanistan, Ankara ve Trablus arasında Ekim ayı başında imzalanan anlaşmayla Libya açıklarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) hidrakorban araştırma izni verilmesinden fazlasıyla rahatsız. Girit hamlesi, söz konusu anlaşmaya bir yanıt olarak gösteriliyor. Kathimerini, ABD’nin Akdeniz’in ortasındaki Girit Adası’nın güneyindeki Yunan araştırmasını desteklediğini savundu.

Skai televziyonu ise, ‘Türkiye ve Libya’nın tehditlerine Yunanistan ve ABD’den duvar’ başlıklı haberinde, Ankara’nın ‘açık hat’ ilişkisine sahip olduğu Trablus yönetimini ‘gerilim oyunu’nun içine çekmeye çalıştığını ileri sürdü. Ankara ve Trablus’un koordineli bir şekilde meydan okuma ve tehdit yağmuruna devam ettiğini iddia eden Skai, Yunan Dışişleri Bakanı’nın Libya’nın çıkışına jet açıklamayla yanıt verdiğini yazdı.

İlginizi Çekebilir

Penelope Galliou imzalı Skai haberinde, Ankara-Trablus bloğuna rağmen Yunanistan’ın bir kez daha ABD’yi kendi safında bulduğu vurgulandı, Senatör Bob Menendez’in son Twitter mesajına da yer verildi. Skai, Menendez’in Türkiye’nin F-16 umutlarını bir kez daha suya düşürdüğünü ileri sürdü.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın geçen ayki Libya gezisi ise, bir skandallar dizisine dönüşmüştü. Trablus’a inen Dendias, karşısında Libyalı mevkidaşı Leyla Menguş’u görünce uçaktan inmeyi reddetmiş ve büyük bir fiyaskoya imza atmıştı. Yunan Dışişleri Bakanı, daha sonra Bingazi’ye geçmiş ve savaş ağası Halife Hafter’le bir araya gelmişti.

Yunanistan ve Doğu Akdeniz’deki müttefikleri, Libya’daki güç dengesinde Hafter’i destekliyor. Halife Hafter’in Trablus’un kapısına kadar geldiği iki yıl önceki savaşta, Türkiye özellikle insansız hava araçlarıyla kuşatmayı kırmış ve Trablus’un kurtarılmasını sağlamıştı. Türkiye’nin desteklediği Trablus’taki hükümet, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum tarafından tanınıyor.

Yunan basını haritayla sundu! Bölge işaretlendi: ‘Bu sefer o kadar basit değil’
PaYLaŞşşş