35,1009$% 0.17
36,5102€% 0.39
44,2155£% 0.19
2.926,78%0,24
2.592,75%0,03
9.765,12%-1,52
Ünlü Amerikan dergisi Forbes, ‘İşte Türkiye’nin 2023’te ilk kez uçmasını umduğu savaş uçakları’ başlıklı haberinde Ankara’nın geliştirdiği yeni nesil silahları mercek altına aldı. Türkiye’nin ülkenin 100’üncü kuruluşunun kutlanacağı 2023 yılında uçurmayı hedeflediği ilginç savaş uçakları ve insansız hava araçlarına sahip olduğunu kaydeden Forbes, söz konusu araçların yakın zamanda geliştirildiğini yazdı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) tarafından geliştirilen milli savaş uçağı TF-X’i açık ara en ileri teknolojiye sahip hava aracı olarak tanımlayan dergi, jetin ilk prototipinin Kasım ayında ortaya çıktığını belirtti.
Milli muharip uçak TF-X’in ilk uçuşunun 18 Mart 2023 tarihine yetişmeyebileceği notunu düşen Forbes, TAI’nin Haziran 2019’da Fransa’nın başkenti Paris’teki bir fuarda jetin orijinal boyutta bir modelini gösterdiğini hatırlattı.
Ankara’nın TF-X’in seri üretimine geçmesinin ancak önümüzdeki yıllarda gerçekleşebileceği yorumunu yapan Amerikan dergisi, diğer taraftan Türkiye’nin gelecek yıl ilk kez havalanacak başka uçak ve insansız hava araçları bulunduğunu aktardı.
Paul Iddon imzalı habere göre, Bayraktar Kızılelma insansız uçağı ilk kalkış ve taksi testlerini geçen ay tamamladı. Büyük merakla beklenen Bayraktar Kızılelma’nın yüksek ihtimalle 2023’ün ilk aylarında havalanacağını dile getiren Forbes, Kızılelma’nın Türkiye’nin ilk jet motorlu insansız hava aracı olacağını bildirdi.
Forbes, dünya çapında şöhrete sahip Bayraktar TB2 ve diğer insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın, Bayraktar Kızılelma’yı özellikle agresif manevra yeteneği ve radarlara karşı gizliliğiyle öne çıkardığını yazdı.
Bayraktar Kızılelma’nın havadan havaya füze ateşleyebileceğini, bu özelliğiyle muhtemel düşman drone’ları ve helikopterlerine karşı korumaya sahip olabileceğini aktaran dergi, insansız savaş uçağının delta kanatlarının Çin’in J-20 Mighty Dragon jetine benzediğini savundu.
Dahili bir silah bölmesine de sahip Bayraktar Kızılelma’nın maksimum 6 bin kilogram ağırlıkla havalanmasının beklendiğini bildiren Forbes, söz konusu yükün 1500 kilogramının roketler olacağını kaydetti. Habere göre, insansız uçak istihbarat toplamanın yanı sıra saldırı operasyonlarını icra edecek.
Haberde ayrıca, yerli radar ASEA ile donatılan Kızılelma’nın Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu’ya da (L-400) inebileceği bilgisi verildi.
Paul Iddon, haberinde Baykar Kızılelma’nın yanı sıra TAI Hürjet’e de geniş şekilde yer verdi. ‘Kızılelma Türkiye’nin gelecek yıl uçurmayı planladığı tek süpersonik savaş uçağı değil’ diyen Forbes, TAI’nin Hürkuş’un varisi olan Hürjet adlı bir süpersonik eğitim uçağı geliştirdiğini yazdı.
Diğer süpersonik eğitim uçakları gibi Hürjet’in de hafif muharebe uçağı olarak kullanılabileceğinin altını çizen dergi, Hürjet’in 45 bin feet (Yaklaşık 15 bin metre) irtifaya çıkıp Mach 1.2 hızına ulaşabildiğini bildirdi.
Hürjet’in özelliklerinin aracı İtalya’nın M-346 Master ve Güney Kore’nin T-50 Golden Eagle’la aynı kategoriye soktuğu yorumunu yapan Amerikan dergisi, ilk uçuşun Mart 2023’te gerçekleşmesinin beklendiğini aktardı.
Hürjet’in seri üretimine bu yıl onay verildiğini dile getiren Forbes, uçağın halihazırda kullanılan Northrop T-38 Talon ve F-5’lerin yerini alacağını belirtti.
Dergi, Ankara’nın yeni ihracat hedefine de değindi. Hürjet’in ülke dışından talep görmesinin beklendiğini yazan dergi, Hürjet’in Kore üretimi T-50 ve onun muharebe versiyonu KA-50’nin başarısını tekrarlayabileceğini aktardı. Avrupa Birliği ve NATO üyesi Polonya, yakın zamanda Kore’ye 48 adet uçak siparişi verdi.
TAI’nin geliştirdiği sesaltı drone Göksungur veya Şimşek’e de değinen Forbes, Mach 0.7 hızına çıkabilen insansız hava aracının hem istihbarat toplayabileceğini hem de ateş desteği sunabileceğini bildirdi.
TAI’nin Göksungur veya Şimşek’in tamamıyla süpersonik modelini de geliştirmeyi hedeflediğini kaydeden dergi, söz konusu insansız hava aracının Türkiye’nin en büyük silahlı insansız hava aracı Aksungur ile ortak operasyonlarda test edildiği bilgisini verdi. Ortak operasyonda test bilgisi, ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırıldı. Haberdeki bir başka bilgi, TAI’nin eninde sonunda Aksungur’dan fırlatılabicek küçük bir model geliştirebileceği oldu.
Göksungur veya Şimşek’in Şubat 2023’te ilk ilk kez uçmasının beklendiğini belirten Forbes’ın listesindeki bir diğer silah ise, T929 ATAK 2 helikopteri oldu. Amerikan dergisi, yeni helikopterin T129 ATAK’ın varisi olarak geliştirildiğini, öncülünden farklı olarak iki kat ağırlıkta bile havalanabileceğini bildirdi.
Haberde yerli savunma sanayi ürünlerinin kullanıldığı T929 ATAK 2 ‘ağır taarruz helikopteri’ olarak tanımlandı. Helikopter, birçok yerli üretim silahla donatılacak. Bunlar arasında güdümsüz roketler, güdümlü uzun menzilli UMTAS tanksavar, Cirit 70 mm füzeleri ve havadan havaya füzeler var.
ATAK 2’nin hem kara kuvvetleri hem de donanmanın hizmetine sunulacağını yazan Forbes, helikopterin uçak gemisi TCG Anadolu’dan kalkış yapacağını aktardı.
Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası! Bir ABD vatandaşı da serbest
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.