Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla on yıllardır devam eden politikasında 180 derecelik bir değişikliğe imza atan Almanya, Avrupa’daki en ciddi askeri güçlerden birine dönüşmeyi hayal ediyor. II. Dünya Savaşı’ndan neredeyse 80 yıl sonra radikal dönüşüm için düğmeye basan Berlin yönetimi, savunma bütçesine derhal 100 milyar euro ayırdı.
Almanya, geçen hafta NATO müttefiki ABD’den F-35 savaş uçakları satın almak için bir anlaşma imzaladı. 35 adet F-35 jetinin en erken dört yıl sonra Alman ordusuna teslim edilmesi bekleniyor.
İşgal öncesinde Ukrayna’ya ‘miğfer’ göndermeyi teklif eden ve büyük tepki çeken Berlin yönetimi, savaş devam ederken Ukrayna’ya silah yağdıran ülkelerden biri oldu. Stinger füzeleri, dronesavarlar ve Gepard tanklarının yanı sıra şehirlerin Rus füzelerinden korunması için IRIS-T hava savunma sistemleri de Ukrayna’ya ulaştırıldı.
NATO’nun Avrupa’daki en önemli karargahlarından bazılarına ev sahipliği yapan Almanya’nın planı, çoğu eski olan silahlarını bir an önce yenilemek ve orduyu modernize etmek.
Alman medyası, bu ayın başında ‘Alman ordusu Bundeswehr’in mühimmatı sadece iki günlük çatışmaya yetiyor’ manşetleriyle okurlarının karşısına çıktı. Eğer haberler doğruysa (ki devlet sırrı olduğu için teyit edilemiyor), Alman ordusu mühimmat stokları, her üye ülkenin 30 günlük mühimmat stoku bulundurmasını şart koşan NATO’nun öngördüğü standartların çok altında. Savunma uzmanlarına göre, Almanya’nın sadece bu açığı kapatmak için 20-30 milyar euroluk yatırım yapması gerekecek.
Sahadan gelen diğer sonuçlar da, Berlin yönetiminin acil şekilde adım atması gerektiğini gösteriyor. Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, NATO’nun ‘Mızrak Ucu-Speerspitze’ adlı tatbikatına katılan Alman ordusu envanterine kayıtlı 18 adet Puma tipi zırhlı araç tatbikatta ciddi teknik sorunlar yaşadı.
18’İ BİRDEN DEVRE DIŞI
Habere göre, 10. Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Ruprchet von Butler ordu yönetimine ve Alman Savunma Bakanlığı’na gönderdiği mektupta, 18 adet zırhlı aracın tatbikatın başlamasının sekizinci gününde, ‘göreve hazır olma’ yeteneğini kaybettiğini bildirdi.
Der Spiegel dergisi, mektuba dayandırdığı haberinde, Puma tipi zırhlı araçların ‘tümden kullanılamaz durumda’ olduğunu öne sürdü. Buna göre, Tümgeneral Butler mektubunda ‘göreve hazır’ durumdaki son iki adet Puma’nın da ‘dünkü 1,5 saatlik atış tatbikatının ardından kule sorunlarıyla arıza yaşadığını’ kaydetti.
Habere göre, tatbikata katılan Leopard 2 tanklarındaki göreve hazır olma durumunun yüzde 80 ila yüzde 90 olduğu, ‘oluşan hasarların genellikle gece giderildiği’ belirtildi. Ancak Pumalarda, 18 araç ile başlayan tatbikatın sonuna doğru göreve hazır olma durumunun ‘sıfıra’ düştüğüne yer verildi.
Haberde, yüksek teknolojiye sahip Puma tipi zırhlı araçların özellikle elektronik aksamının arızaya açık olduğu, hatta araçların birinde sürücü kabininde bir kablonun ateş aldığına dikkat çekildi.
AYLAR SÜREBİLİR
Haberde, birliğin bu hataları bildiği ancak söz konusu arızaların ‘hiç bu sıklıkta rapor edilmediği’ vurgulandı. Haberde, Tümgeneral von Butler’in birliğin sorumlusunun Puma tipi zırhlı araçların yeniden göreve hazır duruma gelmesinin üç ile dört ay alabileceği” değerlendirmesinde bulunduğuna yer verdi.
Butler’in tümenine bağlı 37. Mekanize Piyade Tugayı’nın gelecek yıl NATO’nun ‘Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti’nin’ çekirdeğini oluşturması planlanıyordu. Der Spiegel’in haberine göre, Pumaların 2023 Nisanına kadar hazır duruma gelmeyeceği tahminini dile getiren Tümgeneral Butler, mektubunda NATO Kuvveti’nde eski model ‘Marder’ tipi zırhlı araçların kullanılması tavsiyesinde bulundu.
RESMİ AÇIKLAMA: AĞIR BİR BAŞARISIZLIK!
Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, tatbikatta yaşananları kendileri için ‘ağır bir başarısızlık’ olarak tanımladı ve Berlin yönetiminin Rheinmetall’in RHMG.DE Puma tanklarını değerlendirdiğini söyledi.
Alman ordusunun (Bundeswehr) üç yıl boyunca teknik sorunlar yaşayan Puma filosunun geçen sene modernize edilmesinin ardından ‘savaşa hazır durumda’ olduğu açıklanmıştı.
‘GÜLÜNÇ BİR TİYATRO’
Deutsche Welle’de, Aralık ayının ilk haftasında ‘Alman ordusunun donanımı yeterli mi?’ başlıklı bir haber yayımlandı. Habere göre, ordunun tek sıkıntısı yetersiz mühimmat değil. Onarıma ihtiyaç duyan tanklar ve helikopterler, tutukluk yapan tüfekler ve termal içlikleri olmadan soğukta eğitim yapmak zorunda kalan askerlerle ilgili hikâyeler yıllardır Alman basınının manşetlerinden inmiyor.
Haberde, Berlin yönetiminin bol keseden verdiği vaatlerin dokuz ay sonra ülke çapında büyük tartışmalara yol açtığı kaydedildi. Örneğin, hükümet ile silah endüstrisi arasında mühimmat stoğuna dair kimin inisiyatif alması gerektiğine dair tatsız bir tartışma var. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) savunma analisti Rafael Loss, “Silah endüstrisi ile hükümet arasında hayli gülünç bir tiyatro sergileniyor” diyor.
NATO’NUN DOĞU KANADINDAN ALMANYA’YA MESAJ
Analist Loss, Almanya’nın, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla ortaya çıkan jeopolitik sonuçlara yanıt verecek aciliyet duygusundan yoksun olmasından endişeli. Analiste göre, özellikle Doğu Avrupa’daki diğer ülkeler, hükümet ve sanayi arasında ilgili çalışma gruplarını kurmakta çok daha hızlı davrandılar.
Nitekim Kuzeydoğu Avrupalı bazı NATO müttefikleri, halihazırda Almanya’ya güçlü bir askerî ortak olarak güvenemeyeceklerini dillendirmeye başladı bile. Örneğin Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, Berlin’deki bir konferansta, Alman yetkililere hitaben, “Ülkenizin askerî gücü belirleyici olacak. Kusura bakmayın ama şu anda askerî gücünüz üst seviyede değil” dedi.
Almanya’nın orduyu yapılandırmak için yaklaşık 15 kat fazla mühimmata ihtiyaç duyduğu saptamasını yapan ECFR analisti Loss, bir başka ciddi sorunun ise son yıllarda satılan askeri depolar olduğunu belirtiyor. Alman ordusu hemen mühimmat bulsa bile, halihazırda söz konusu cephaneyi koyacak depolara sahip değil.
KISMETSE YENİ ÇORAPLAR NOEL’E YETİŞECEK
Federal Meclis’in savunma komisyonu üyesi Eva Högl, haftalık Die Zeit gazetesine verdiği demeçte, Alman askerlerinin hâlâ gerekli koruyucu giysiler, termal içlikler ve diğer temel gereçler olmadan eğitim yapmak zorunda kaldığını söyledi.
Bu olumsuz tabloyu ivedilikle değiştirmek için bazı bürokratik engeller ortadan kaldırılacak: Şartnameler değiştirilerek küçük ihalelerin artık Avrupa çapında yapılmasına gerek kalmayacak ve komutanların 5 bin euroya kadar harcama yapmalarına izin verilecek.
Alman hükümeti de temel askerî ekipmanların yıl sonuna kadar tedarik edileceği sözünü verdi. İşler yolunda giderse Alman askerleri, yeni çoraplarına Noel’de kavuşabilecek.