Şekersiz yulaf gevreğine 95 puan

Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün yeni bir diyet ve beslenme şekli trend oluyor. ABD’li araştırmacılar ise yediklerimizin besin içeriğine yönelik şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı sistem olduğunu savundukları yeni bir “gıda pusulası” yayımladı. ABD’nin Boston kentindeki araştırma ekibi, üç yıl boyunca kavundan fast-food yiyeceklere kadar 8 bin gıda ve içeceği inceledi, en son bilimsel yöntemleri kullanarak bu besinleri 54 farklı özelliğe göre sıraladı. Her bir yiyecek ve içeceği, sağlıklı olma düzeyine göre 1’den 100’e kadar sıralayan araştırmacılar, bugüne kadarki sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı değiştirecek şaşırtıcı sonuçlara ulaştı. Pusulada baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar ortalama 78.6 puanla, meyveler 73.9 ve sebzeler ise 69.1 puanla sağlık açısından başarılı bir performans sergileyerek “tavsiye edilen sağlıklı gıda” sınıfında yer aldı. Tuzlu atıştırmalıklar ve tatlılar ortalama 16.4 puanla “yenmemesi gereken” gıdalar oldu. 100 ile 70 arasında puan alan yiyeceklerin yenilmesi teşvik edilirken, 69 ile 31 arasındakiler için “Ölçülü yenilmeli”, 30’un altındakiler için ise “Hiç dokunulmamalı” denildi.

BULGUR ŞAŞIRTTI

Araştırmanın sürprizli sonuçlarından biri de tatlı patates cipsleriyle en sağlıklı gıdalardan biri olduğu düşünülen bulgurun 69 puan alması oldu. Her iki gıda vitamin ve mineraller açısından karşılaştırıldığında, araştırmacılar tatlı patatesin daha fazla A vitamini ve potasyum barındırdığını, sodyum açısından da düşük olduğunu belirtti. Öte yandan bulgur buğdayında tatlı patatesten daha fazla protein ve lif var, fakat aynı zamanda sağlığımıza pek de iyi gelmeyen daha fazla nişasta ve daha az sağlıklı yağlara sahip. Araştırmada ortaya çıkan bir başka şaşırtıcı sonuç ise kahvaltılık gevrek ile yumurtanın sonuçları oldu. Kahvaltılık yulaf gevreği 95 puan ve öğütülmüş buğday 83 puanla sadece tahıl kategorisinin şampiyonu olmakla kalmadı, 51 puan alan haşlanmış yumurtayı da solladı. Araştırmayı yapan isimlerden Prof. Jeffrey Blumberg ise kahvaltılık gevreğin şeker eklenmediği sürece yüksek bir tam tahıl içeriğine sahipse yüksek puan alacağını söyledi. Ancak önerilen ürün sadece 19 puana sahip mısır gevreği değil. Blumberg ve ekibi, sağlıklı bir kahvaltıda meyve suyu içmek istiyorsanız kerevizi tercih etmenizi, 55 puana sahip kahvenin bağımlısıysanız, 73 puana sahip yağsız sütle yapılmış cappuccino içmeyi öneriyor. l DIŞ HABERLER

100 ÜZERİNDEN SADECE 1 ALANLAR

Gazlı içecekler
Pide ve şekerlemeler
Sosis
Bisküvi
Hazır çorbalar

SAĞLIKLI TATLI: ÇİKOLATALI DONMUŞ YOĞURT

Araştırmada en sağlıklı öğle yemeği seçeneği 100 puanla katkısız bir saşimi çıktı. Japon mutfağından saşimi, çoğunlukla deniz mahsülü çiğ et ile yapılıyor. Tam tahıllı bir spagetti gıda pusulasında 70 puanla sağlıklı sınıfına girdi. Üstelik spagettiye deniz ürünleri ve domatesli sos eklendiğinde puanı 78’e çıktı. Akşam yemeği seçenekleri içerisinde ise, McDonalds burgerinin 8 puanla en alt sıralarda yer alması sürpriz olmadı, köri soslu sebze 90, köri soslu et ise 51 puan aldı. Domates soslu midye 95 puanla üst sıralarda yer alırken, hafif mayonezli ve ton balıklı salata 75 puanla sağlıklı akşam yemeği seçenekleri arasında çıktı. Gıda pusulası tatlı severler için de seçenekler sunuyor. Çikolata sos ve tatlı şuruplu dondurma 10 puan alırken, yağsız sütle yapılmış çikolatalı donmuş yoğurt ise 81 puanla sağlıklı bir tatlı seçeneği olarak gösterildi.

100 ÜZERİNDEN 100 ALANLAR

Çiğ ya da az pişmiş brokoli
Kereviz suyu
Çiğ somon
Tere
Barbunya
Kiraz

PaYLaŞşşş