Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’daki işgali yücelten belgesel filmler çekilmesi için Kültür Bakanlığına talimat verdiği bildirildi. Kremlin’den yapılan açıklamada, sinemalarda gösterilmesi öngörülen filmlerin çekimi için Kültür Bakanlığına 1 Şubat’a kadar süre verildiği kaydedildi.
24 Şubat’ta Ukrayna’yı ‘Nazilerden arındırmak’ gerekçesiyle ülkeye saldıran Rusya, ‘savaş’ yerine ‘özel askeri operasyon’ ifadesini kullanıyor. Söz konusu belgesel filmlerde de, tahmin edilebileceği gibi ‘Nazi ideolojisine karşı verilen mücadele’ işlenecek.
Vladimir Putin’in, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu da film yapımcılarına gerekli desteği vermekle görevlendirdiği belirtildi. Filmlerin işgale katılanların kahramanlıklarına adanacağı açıklandı.
Savaşın başlangıcından bu yana Rus devlet medyasında Rus askerlerinin kahramanlık hikayeleri öne çıkarılıyor. Ukrayna bağlamında ‘savaş’ ve ‘işgal’ kelimelerinin kullanımı yasaklanırken Ukrayna savaşını eleştirenler hapis cezası tehlikesiyle karşı karşıya.
ASKER ÖLÜMLERİNE İLİŞKİN ‘İHMAL’ SUÇLAMALARI
Putin’in propaganda filmi talimatı, Ukrayna’nın Makiyivka kasabası yakınlarında 89 Rus askerinin öldüğünün açıklanması sonrasında geldi. Rus Savunma Bakanlığı, yeni yıl akşamı düzenlenen ve ABD yapımı HIMARS’ların kullanıldığı füze saldırısında hayatını kaybeden askerlerin sayısının 89’a çıktığını duyurdu.
Amerikan CBS kanalı, Pentagon’un HIMARS’ların kullanıldığı saldırıda 200 ila 500 Rus askerinin öldüğünü ya da yaralandığını tahmin ettiğini bildirdi. Haberini bir ABD’li yetkiliye dayandıran CBS’e göre, füzelerin isabet etmesiyle okul binasında tutulan cephanelik tetiklendi ve havaya uçtu.
Ukraynalılar ise 400 Rus askerinin öldürüldüğünü, 300’ünün de yaralandığını kaydetti.
Rusya’nın Ukrayna savaşındaki en ağır kaybını vermesi, Rus kamuoyunda özellikle milliyetçi çevrelerin sert eleştirilerine ve tartışmalara yol açtı. Askeri uzmanlar ve çeşitli milletvekilleri, askerlerin kaldığı barınağın yanında cephanelik bulunduğuna işaret ederek ihmalle askerlerin hayatını riske atan komutanların cezalandırılmasını istedi.
Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların eski komutanlarından İgor Girkin, askerlerin barınağının bitişiğindeki alanda cephanelerin kamufle edilmediğine işaret ederek gerçek ölü sayısının ‘yüzlerce’ olduğunu iddia etti. Telegram’da 700 bini aşkın takipçisi bulunan askeri blog yazarı Archangel Spetznaz Z de yüksek sayıda personeli tek bir binaya yerleştirme kararını eleştirerek komutanları kayıplardan sorumlu tuttu.
Eski dışişleri bakan yardımcılarından Senato üyesi Grigory Karasin olayın tüm boyutlarıyla analiz edildiği bir iç soruşturma açılmasını talep etti. Milletvekili Sergey Mironov da ‘korumasız bir binaya askeri personelin yoğun bir şekilde yerleştirilmesine izin veren’ yetkililerden hesap sorulmasını istedi.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe