Gürcistan’ın sınavı: İşgalden sonra gelen yazılımcıları ülkesinde tutabilecek mi?

Gürcistan hükümeti, Rusya, Belarus ve Ukrayna’dan yaklaşık 80 binin üzerinde göçmenin ülkede yaşadığını belirtiyor. 4 milyonluk nüfusa sahip Gürcistan’a Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra gelen 80 bin kişiden 30 bini savaştan sonra ülkelerini terk eden Rus vatandaşları. Ayrıca bu 80 binin 20-25 bini de bahsi geçen ülkelerden kaçan bilişim uzmanları…

Rus bilişim uzmanları, internette artan kontrol, uluslararası yaptırımların ekonomide yarattığı baskı ve yabancı şirketlerin Rusya’yı terk etmesi gibi sebeplerden ötürü ülkelerinden ayrılıyor. Bu nedenle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan bilişim uzmanları, Gürcistan, Kazakistan, Türkiye, Dubai, İsrail gibi kendilerine vize kolaylığı sunan ülkelere göç ediyor. Bu toplu göçün tetikleyici sebepleri arasında ana ekipmanda tedarik sorunları ve yabancı piyasaların geri çekilmesi gibi ciddi problemler yer alıyor.

BATI BAŞKENTLERİ UĞURLARINA SERVETLER HARCIYOR

Bu genç, eğitimli ve finansal açıdan kendi kendine yetebilen yetenekler, aslında Berlin, Lizbon ve Londra gibi merkezlerin uğurlarında servetler harcadıkları türden kişiler. Bilişim uzmanları, dünyanın dört tarafındaki müşterileriyle uzaktan çalışabildikleri için Gürcistan’da kalarak bu ülkede ekonomik fırsatlar ve iş çevreleri yaratılmasını sağlıyor.

Eski Gürcistan Merkez Bankası Başkanı Giorgi Kadagidze, “Bütün dünya bu insanları çekebilme yarışında” diyor. “Doğu’nun Portekiz’i olabiliriz” diyen Kadagidze, sözlerine şöyle devam ediyor:

Gürcistan, baskıcı rejimlere karşı, kendisini güçlü finans sektörüyle, kumsallarıyla, dağlarıyla ve ılıman iklimiyle güvenilir bir liman olarak tanıtmalı.

Birçok göçmenin vize problemlerini hallettikten sonra Gürcistan’dan gideceğine işaret eden Kadagidze, hükümetin bu kişileri kalmaya ikna edebilecek ortamı yaratmayı başaramayacağını düşünüyor.

Gürcistan’da muhalefet ise, hükümetin Moskova’nın “suyuna gittiğini” iddia ediyor. Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili ise bu iddiaların haksız ve politik olduğu kanaatinde. Gürcü Bakan, istihbarat birimlerinin ajanlar aracılığıyla ve yaptırım tehditleriyle Rusları gözlediğini vurguluyor. Davitashvili ayrıca, şirketlere ve girişimcilere banka işlemleri için yardımcı olmak amacıyla bir ekip kurduklarını da dile getiriyor.

Gürcistan’daki Rusya merkezli şirketlerin ise hükümetin bu icraatlarına pek ilgi göstermediği düşünülüyor. Rusların birçoğunun vizesiz girebildikleri için Gürcistan’ı tercih ettiği ve gerekli belgeleri tamamlar tamamlamaz Gürcistan’ı terk edeceği düşünülüyor.

“ASKERE ALINMAKTAN KORKTUM”

20 yaşındaki Kostya Amelichev, savaştan ötürü askere alınmasından korktuğu için 4 Martta Rusya’yı terk ettiğini söylüyor. Üniversite eğitimine uzaktan devam ettiğini aktaran Amelichev, diğer göçmen arkadaşlarıyla birlikte Tiflis’e yüksek frekanslı bir ticaret start-up’ı getirmiş. Fakat Amelichev, okulunu bitirdikten sonra Gürcistan’dan ayrılmayı planlıyor.

25 yaşındaki yazılımcı Vladislav Miedziyanski ise, İsveç merkezli bir firma için çalışıyor. Daha önce Moskova’da çalışan Miedziyanski, “Üç sene sonra Tiflis’te olur muyum, bilmiyorum” diyor. 

“HERKES GÖÇMENLERİ SICAK KARŞILAMIYOR”

Diğer yandan, ülkelerine dönmeyi planlayan Ruslar da az değil. Büyük bir Rus teknoloji şirketinin kıdemli yöneticisi, halihazırda bazı çalışanlarının savaşın ilk etkisinin azalması gerekçesiyle ülkelerine döndüklerine dikkat çekti. Yetkili ayrıca, Gürcistan’da herkesin göçmenleri sıcak karşılamadığının altını çizdi.

30 yaşındaki Mikheil Ambukadze ise, Gürcistan’da ücretsiz yazılım lisansı geliştiren bir şirkette çalışıyor. Ambukadze, “Bu insanların ülkelerinden neler yaptıklarını bilmiyoruz, bu ciddi bir problem” diyor.

TİFLİS’TE KİRALAR ARTTI

Gürcistan merkezli TBC Bank’ın verilerine göre; Mayıs ayında Tiflis’teki kiralar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 101 oranında yükseldi. Lüks bir gayrimenkul şirketinde yöneticilik yapan Zurab Eristavi de, savaşın başlamasından sonraki bir ay içinde Rusya’dan 500 talep aldıklarına dikkat çekti.

Gürcistan Merkez Bankası Başkanı Koba Gvenetadze de Rus göçmenlerin etkilerinin uzun vadede nasıl olacağını kestirmek için henüz erken olduğunu dile getirdi.

*Bu haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü, Bloomberg’de yayımlanan “Russia’s Brain Drain Is Officially Underway” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

PaYLaŞşşş