ABD’li Büyükelçiden Yunanistan ve Türkiye açıklaması

ABD Ankara Büyükelçisi Flake, “Son dönemde bana ABD’nin Ege’de güvenliğe ilişkin pozisyonunda bir değişiklik olup olmadığı sorusu yöneltiliyor. Bu soruya cevabım ‘Hayır’. NATO müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile güvenlik alanındaki iş birliğimiz, ortaklardan biri lehine taraf tutmaya ya da dengeyi bozmaya yönelik bir tutuma dayanmamaktadır” dedi.

Flake, başlıca hedefin bölgede barış ve güvenliğin sağlanması olduğunu kaydederek, “Şu anda ortak çabalarımız, Rusya’nın Ukrayna’daki acımasız ve nedensiz savaşını sonlandırmaya odaklanmaktadır. Türkiye, özellikle gıda güvenliğini ileri bir noktaya taşıyarak ve Ukrayna ile Rusya arasında diyaloğu geliştirerek değerli bir destek sağlamayı sürdürmektedir. Yunanistan ile savunma alanındaki iş birliğimiz, Ukrayna’yı ve Orta ve Doğu Avrupa’daki NATO müttefiklerimizi destekleyerek, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmektedir. NATO müttefiklerimiz, Türkiye ve Yunanistan ile paylaştığımız başlıca hedef, bölgenin tamamında barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ege’de Türkiye ve Yunanistan planı
İçişleri Bakanlığı’ndan Yunanistan’a belgelerle sert tepki
New York Times, Erdoğan-Miçotakis krizini yazdı!

ABD: İRAN DRONELARININ UKRAYNA’DA KULLANILDIĞINA DAİR KAPSAMLI KANITLAR VAR

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel de, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İran yapımı dronların Rusya tarafından Ukrayna’daki savaşta kullanılmasına yönelik değerlendirmesi sorulan Sözcü Patel, “İran’ın Ukrayna’ya karşı kullanmak üzere Rusya’ya İHA satmayı planladığı konusunda Temmuz ayından beri uyarıda bulunuyoruz. Rusya’nın İran’dan insansız hava araçları aldığını da kamuoyuna açıkladık. Bunun Rusya’nın çeşitli türlerde yüzlerce İran İHA’sını ithal etme planının bir parçası olduğunu ve Rus operatörlerin bu sistemlerin nasıl kullanılacağı konusunda İran’da eğitim almaya devam ettiğini söyledik” dedi. Patel, “Rusya’nın bunları hem askeri hem de sivil hedeflere karşı kullandığına dair kapsamlı kanıtlar var. Hepiniz, bahsettiğiniz gibi İran yapımına benzeyen insansız hava araçlarının Kiev şehir merkezini vurduğuna dair raporları gördünüz” diye konuştu.

İRAN İLE İŞ BİRLİĞİNE KARŞI YAPTIRIM UYARISI

Patel, “Rusya’nın İran’la ittifakını derinleştirmesi, tüm dünyanın özellikle de bölgede ve dünyada derin bir tehdit olarak görülmesi ve herhangi bir ülkenin çok yakından ilgilenmesi gereken bir şey. Bu, kendi tarafımızda yakından izlemeye devam ettiğimiz bir konu ve İran’ın Rusya’ya yönelik tehlikeli silah tedarikini ele almak için Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yakın temas halindeyiz. İran’la insansız hava araçları veya balistik füze geliştirme veya İran’dan Rusya’ya silah akışıyla herhangi bir bağlantısı olabilecek şekilde iş yapan herkes çok dikkatli olmalı ve gereken özeni göstermelidir. ABD, faillere karşı yaptırım uygulamaktan veya harekete geçmekten çekinmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“İRAN’IN RUSYA’YA İHA TEDARİKİ BM KARARLARINI İHLAL EDİYOR”

Başka bir gazetecinin “Yönetimin görüşleri, Rusya’nın veya İran’ın herhangi bir uluslararası hukuku veya uluslararası kısıtlamayı ihlal ettiği yönünde mi?” sorusuna yönelik Patel, “Fransız ve İngiliz müttefiklerimiz, İran’ın Rusya’ya bu İHA’ları tedarik etmesinin BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı Kararını ihlal ettiği değerlendirmesini kamuoyuna sundu ve bu bizim de hemfikir olduğumuz bir şey” şeklinde yanıt verdi.

PaYLaŞşşş