35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Yaklaşık 5 saat 40 dakika sürentoplantının ardından altı liderin altına imza attığı ortak açıklamada Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisine dikkat çekilerek özetle şu değerlendirmeler yapıldı:
YENİ BİR SİSTEM: Bizler Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışmaya imza attık. Anayasa’nın 84 maddesinde değişiklik yaparak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında uygulanan keyfi ve otoriter sistem yerine geçmişin sorunlarını da dikkate alarak yeni bir sistem öneriyoruz.
SIRADA İÇTÜZÜK, SİYASİ ETİK: Anayasa Değişikliği Önerisi çalışmasını hazırlayan Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonumuz, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle ilgili Anayasa değişikliği önerisine uygun olarak Meclis İçtüzüğü ve Siyasi Etik Kanunu hazırlıklarını sürdürmektedir.
SAHAYA İNECEK: Anayasa değişikliği önerimizi tanıtmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve müzakere kültürü ile tüm toplumsal kesimlerin önerilerini almak üzere ilgili komisyonumuz ziyaretler gerçekleştirip tüm ülkede sivil toplum buluşmaları tertip edecektir.
YOL HARİTASI: Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritasını da ayrıntılı bir biçimde değerlendirerek hazırlıklarımızın büyük bölümünü tamamladık.
ORTAK TAAHHÜTLER: Toplantımızda Ortak Çalışma Grubunun ara raporunu da müzakere ettik. Ortak Çalışma Grubu hazırlıklarını 9 ana başlık ve 72 alt başlıkta yoğun bir biçimde sürdürmektedir. Grup, 36 alt başlıkta çalışmalarını bitirmiş, 5 alt başlıktaki çalışmaları tamamlama aşamasına getirmiştir. Kalan alt başlıklardaki çalışmalar devam ettirilmektedir. Bu çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki günlerde ortak taahhütlerimiz olarak kamuoyuyla paylaşacağız.
TERÖRLE MÜCADELEYİ TAKDİR EDİYORUZ: Öte yandan, sınırlarımızın korunması ve ulusal güvenliğimizin sağlanması dış politikada temel önceliğimizdir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Emniyet güçlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygularıyla karşılıyoruz. Ancak, konuyu iç politikada istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin ve politikaların ulusal menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz.
‘Cumhurbaşkanını Meclis mi, halk mı seçecek?’
ANKARA Milliyet – Altılı Masa tarafından hazırlanan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği” liderlerin katılımıyla açıklandı. Aylar süren çalışmanın sunulduğu toplantının ardından gelen ilk tepkiler şöyle oldu:
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç: Demokrasi, millet iradesidir. Aziz milletimiz, 2017 halkoylamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ‘evet’ demiştir. Milletimizin onay verdiği bir sisteme ‘ucube’ demek millete hakarettir. Altılı Masa partilerinin anayasa önerisi ile vaadettiği tek şey eskiye dönüştür. Türkiye’de darbeci anlayışı besleyen, koalisyonlar dönemi kapanmış, istikrarsızlık son bulmuştur. Vesayet dönemi tarihin tozlu raflarında yerini almıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletimizden aldığımız güçle sağlam temeller üzerinde yükselmeye devam edecektir. Bugün, Eski Türkiye’yi vaadenler, 2023’te aziz milletimizden hakkettikleri cevabı alacaklardır.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız: Sadede gel.. Cumhurbaşkanı’nı TBMM mi seçecek, yoksa doğrudan demokrasinin gereği Türk Milleti mi seçecek? Bunun cevabını vermekten köşe bucak kaçan heyetten ne köy olur ne de… Geçin bunları… Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyorsa, Cumhurbaşkanı önemli yetkilere sahipse, halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı’nın yanında yürütme gücünü elinde bulunduran ve parlamentonun güvenine dayanan Başbakan ve Bakanlar Kurulu varsa o sistemin adı “Yarı Başkanlık Sistemi”dir.
SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen: Hem Altılı Masa hem Cumhur İttifakı yeni bir anayasa ihtiyacını görüyorsa neden bir araya gelip süreç başlatılmıyor… Darbe anayasasından kurtarmak tüm partilerin Türkiye’ye borcudur.
Görev süresi 7 yıl olacak