SON DAKİKA: ABD duyurdu! Hamas’a silah sağlayan iki ülke…
Hamas'ın Cumartesi günü İsrail'e yönelik saldırısının ardından İsrail yetkilileri, Gazze için 'topyekün abluka' kararı aldı, elektrik, gıda ve akaryakıt tedarikinin kesileceğini söyledi. İki tarafın da yüzlerce kaybı olduğu çatışmaların şiddeti her geçen saat yükselmeye devam ediyor. İsrail ülkenin güneyinde Hamas ile savaşırken kuzeyinde de zaman zaman Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah ile karşı karşıya geliyor. 5 gündür devam eden çatışmalarda İsrail Hizbullah tarafından birçok kez hedef alındı, bu hedef almalardan sadece birinde bir radar istasyonu vuruldu. İran ise Hizbullah'ın saldırılarının arkasında oldukları yönündeki iddiaları yalanladı, ancak ülkenin Dini Lideri Hamaney İsrail-Hamas savaşına yönelik 'Siyonist rejime saldırıyı planlayanların ellerinden öpüyoruz' ifadelerini kullandı.
Savaşın beşinci gününe girilmesiyle birlikte ABD medyasına konuşan yetkili isimler Hamas saldırısında İran'ın parmağı olduğunu öne sürüyor. ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu. CNN'e konuşan Lindsey, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının arkasında İran'ın olduğunu öne sürdü. Senatör açıklamalarının devamında ABD Başkanı Joe Biden'a atıfta bulunarak 'İran saldırıların arkasında olduğunu reddetti, ancak ortada bir kanıt yok' dedi ve ekledi:
'İRAN'I BOMBALARDIM'
Sunucunun 'ABD doğrudan savaşa dahil olur mu' sorusuna da yanıt veren Graham, 'Biz zaten doğrudan işin içindeyiz. Bu gece 14 Amerikalı öldü, ailelerinden özür dilerim. Çok açık söylüyorum. Hamas rehineleri öldürür, kuzeyden de Hizbullah saldırırsa İsrail içinde iki cephe olur. Ben olsam ne mi yapardım? İran'ın petrol altyapısını bombalardım' ifadelerini kullandı.
HAMAS BU SİLAHLARI NASIL ELDE ETTİ?
CNN International'de yer alan bir haberde ise Hamas'ın bu silahları nerden edindiği mercek altına alındı. CIA'in verilerine göre 'Hamas silahları kaçakçılık veya yerli üretim ile' imal ediyor.
İsrail ve ABD hükümetleri, geçen hafta sonu düzenlenen baskınlarda henüz İran'ın doğrudan bir rolü olduğunu tespit edemese de uzmanlar, Tahran'ın uzun süredir Hamas'a askeri konuda destek olduğunu ve sınır ötesi gizli tüneller veya kaçan tekneler aracılığıyla bölgeye silah kaçırdığını söylüyor.
Washington'daki Orta Doğu Enstitüsü'nün (MEI) Savunma ve Güvenlik Programının kıdemli üyesi ve direktörü Bilal Saab, "İsrail ve Mısır'ın düzenli olarak bozmalarına rağmen Hamas'ın tünel altyapısı hala devasa" dedi ve'Hamas, İran'dan tüneller aracılığıyla (Gazze) Şeridi'ne sokulan silahları aldı. Bu genellikle daha uzun menzilli sistemleri içeriyordu' ifadelerini kullandı.
'RUSLARIN İZNİYLE ÜRETİYORUZ'
Üst düzey bir Hamas yetkilisi, Russia Today'in Arapça haber kanalı RTArabic'de silah üretiminin ayrıntılarını paylaştı. Yetkili söz konusu röportajda 'Fabrikalarımız var. Havan ve mermi fabrikalarımız var. Tüfek ve mermi üretim merkezlerimiz de var. Mermileri Rusların izniyle üretiyoruz' ifadelerini kullandı.
Gazze'de dünyanın büyük bölümünde silah üretimini destekleyecek ağır sanayi bulunmuyor. CIA Factbook'a göre bölgedeki en güçlü endüstriler tekstil, gıda işleme ve mobilya.
'İRAN OLMADAN YAPILMASI ZOR'
ABD Hava Kuvvetleri'nin Orta Doğu meseleleri üzerine analisti Aaron Pilkington, Cumartesi günü bu kadar kısa sürede bu kadar çok mühimmat ateşlemesinin, Hamas'ın uzun vadede hem kaçakçılık hem de üretim yoluyla büyük bir cephanelik oluşturduğunu kaydetti.
Aaron saldırıların planlanmasında herhangi bir dış destekten bahsetmedi. Aaron ayrıca Hamas'ın sürpriz saldırısının İsrail'i hazırlıksız yakaladığını kaydetti ve 'Roketleri ateşlemek aslında saldırının en basit kısmı. Şaşırtıcı olan şey, İsrail, Mısır, Suudi istihbaratından kaçarken gizlice binlerce roketi ateşlemek. Hamas'ın bunu İran olmadan yapabilmesi zor' değerlendirmesinde bulundu.