Savaşın korkunç yüzü: Shell shock

Savaşın korkunç yüzü. Çocuklar ölüyor, kimi çocuk anlık konuşma yetisini kaybediyor kimisi tir tir titremekten hareket edemiyor.

Saldırıların sebebiyle çocukların geçirdiği bu şoka shell shock adı veriliyor. Peki shell shock nedir?

Uzman Psikolog Çiğdem Bayram Topal bu soruya, “Savaş çocuklarda yoğun depresyon anksiyete ve korkuyu tetikler bu bir ömür boyunca sürer. Shell shock, savaş bunalımı demek savaş esnasındaki insanlarda çocuklarda çok sıklıkla görülür. Bombardımanlar, patlamalar, ortamdaki karanlık, korku ruhsal aygıta çok ağar geldiği için artık kişinin beyni ve bedeni arasında bir kopukluk oluşur” şeklinde yanıt verdi.

Bombaların altında yaşam sürüyorlar. Ölüm ile burun buruna geliyorlar. Yaşadıkları şok nedeniyle o küçük gözler endişeyle kaplanıyor.

“Bedenin verdiği tepkileri kontrol edemez hale gelir yani gözlerde büyük ve endişeler beden istemediği hareketler yapabilir sallanmalarda bulunabilir bu sendroma diyoruz. Çocuklar zaten karanlıktan korkarken yüksek sesten korkarken bir de savaş ortamında maruz kaldıkları o durumu kaldıramazlar bunun travmanın iyileşmesi çok daha zordur.”