Kalkınma Yolu Projesi neden önemli? Bölgenin kaderi değişecek…
KALKINMA YOLU ANLAŞMASI İMZALANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti ile sadece ilişkilerde yeni bir dönem başlamadı. Bölgenin kaderini değiştirecek bir anlaşmaya da imza koyuldu.
Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirliklileri arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı. Peki, Kalkınma Yolu Projesi ne? Bölgesel ticaret açışından yeni bir kapı açması beklenen proje, yeni "İpek Yolu" olarak tanımlanıyor.
BASRA'DAN TÜRKİYE'YE UZANAN KORİDOR OLUŞTURULACAK
Irak'ın Basra vilayetinde inşası devam eden Fav Limanı'nın yaklaşık bin 200 kilometre uzunluğundaki çift yönlü otoban ve demiryolu ile Türkiye'ye bağlanmasını öngörüyor. Bu koridor ile birlikte Körfez ülkeleri ile Asya'dan gelen mallar Avrupa'ya taşınacak. Fav Limanı'nın 2025 yılında kısmen faaliyete geçmesi ve 2028 yılında tamamlanması hedefi söz konusu. Maliyeti ise yaklaşık 17 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Basra Körfezi'nden Türkiye'ye uzanacak Kalkınma Yolu'nun merkezinde yakında açılması planlanan Ovaköy Sınır Kapısı var. Türkiye, demiryolu ağının Irak'ta inşa edilecek yeni hatta bağlanabilmesi için yurt içinde 133 kilometrelik ilave bir hat inşası yapılacak.
TÜM BÖLGENİN REFAH VE İSTİKRARINA KATKIDA BULUNACAK
Kalkınma Yolu'nun önemine gelince... Proje, tüm bölgenin refah ve istikrarına katkıda bulunacak. Türkiye'nin uluslararası ulaşım ve ticaret merkezi konumunu pekiştirecek. Güzergaha yakın bölgelerde güvenlik ve istikrarın hakim kılınması, projenin hayata geçmesi ve sürdürülebilirliği
bakımından önem taşıyor.