35,0210$% 0.09
36,7245€% 0.02
44,5139£% 0.07
2.970,98%-0,08
2.637,36%-0,23
9.915,76%-0,95
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün Suriye’nin en yüksek noktasındaki Hermon Dağı’na giderek IDF işgalinin ” İsrail’in güvenliğini sağlayacak düzenleme bulunana kadar” süreceğini belirtti. İlk kez görevdeki bir İsrail başbakanının Suriye topraklarına girmesi bugün dış basının öne çıkan gündem maddelerinden bir oldu. Uzmanlar tehlikeli adımın bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını belirtiyor.
Tüm dünyanın gözü bölgeye çevrilmişken Israel Radar haber sitesi sosyal medya hesabından 2020’de sitelerinde yer alan “Orta Doğu Tahminleri: 2030’a Kadar İsrail- Türkiye Çatışması mı?” başlıklı yazısını “İsrail ve Türkiye arasındaki mesafe hızla daralıyor. Bu, nihai İsrail-Türkiye çatışmasına doğru bir başka adım mı?” notuyla tekrar hatırlattı.
Israel Radar haber sitesi 2020 yılında, İsrail ordusunun ilk kez Türkiye’yi İsrail için bir ‘tehdit’ olarak tanımladığını, Mossad Şefi Yossi Cohen’in, Türkiye’nin İsrail’in karşılaştığı ‘gerçek tehdit’ olduğunu vurgulamıştı.
Türkiye’nin Orda Doğu’daki özellikle son 20 yıldaki peş peşe operasyonlarıyla İran, Rusya, ABD ve İsrail eksenli terör koridorlarını yıkması ve Filistin davası için direnen gruplara verilen destek planları alt üst etti. Tüm bu gelişmelere atıfta bulunan Israel Radar haber sitesi, teorik olarak 2040’a kadar gerçekleşmesi beklenen Türkiye-İsrail çatışmasının şu an yaşanan olağanüstü gelişmeler ışığında 2030’da hatta daha önce patlak verebileceğini yazdı.
Türkiye’nin 27 Kasım 2019 tarihinde Libya ile imzaladığı “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması” ve son yıllarda Mısır ile yaşanan olumlu gelişmeler İsrail’in ana aktör olduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EastMed) ve Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru planlarını da bozuyor.
İsrail ve Türkiye Arasında Gerilim Tırmanıyor: Savaş Senaryoları Yeniden Gündemde
Netanyahu’nun Hermon Dağı Ziyareti ve Bölgesel Etkileri
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Suriye’nin en yüksek noktası olan Hermon Dağı’na giderek, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) işgalinin “İsrail’in güvenliğini sağlayacak bir düzenleme bulunana kadar” süreceğini belirtti. Bu ziyaret, görevdeki bir İsrail başbakanının Suriye topraklarına ilk kez girmesi nedeniyle uluslararası basında geniş yankı uyandırdı. Uzmanlar, bu adımın bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Netanyahu’nun bu ziyareti, Israel Radar haber sitesinin 2020 yılında yayımladığı “Orta Doğu Tahminleri: 2030’a Kadar İsrail-Türkiye Çatışması mı?” başlıklı makalesini yeniden gündeme taşıdı. Site, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail ve Türkiye arasındaki mesafe hızla daralıyor. Bu, nihai İsrail-Türkiye çatışmasına doğru bir başka adım mı?” notunu ekleyerek dikkatleri üzerine çekti.
Uzmanlar, Netanyahu’nun Hermon Dağı’na yaptığı ziyaretin, İsrail ve Türkiye arasındaki gerilimi daha da tırmandırabileceğini belirtiyor. İsrail’in Suriye’deki askeri varlığını sürdürme kararı, bölgedeki diğer aktörlerle olan ilişkilerini de etkileyebilir. Özellikle Türkiye’nin Suriye’deki operasyonları ve bölgedeki etkisi göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki gerilimin çatışmaya dönüşme olasılığı artıyor.
Israel Radar’ın 2020’de yayımladığı makalede, İsrail ve Türkiye arasındaki olası bir çatışmanın 2030 yılına kadar gerçekleşebileceği öngörülmüştü. Bu tahmin, mevcut gelişmeler ışığında daha erken bir tarihe çekilmiş durumda. İsrail istihbarat servisi Mossad’ın eski şefi Yossi Cohen, 2020 yılında Türkiye’yi İsrail için “gerçek tehdit” olarak nitelendirmişti. Bu değerlendirme, iki ülke arasındaki gerilimin ciddiyetini gözler önüne seriyor.
#İsrail #Netanyahu #OrtaDoğu
Üniversitedeki kayıt skandalında yeni detay! İran’da hiç görmediği liseden mezun olmuş
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.