G7 Ukrayna için koordinasyon mekanizması kuracak

Almanya’nın Münster şehrinde bir araya gelen G7 üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in katıldığı toplantıda Ukrayna-Rusya savaşı ve G7 üyelerinin ortak hareket edebilecekleri konular ele alındı. Toplantı sonrasında yayınlanan ortak bildiride güçlü bir birlik anlayışı içinde kurallara dayalı uluslararası düzen ve en savunmasız olanlar dahil herkesin haklarını korumak için ortak bir duruş içinde olduğunun altı çizildi. Birleşmiş Milletler'in (BM) tüm üyelerinin BM Şartı uyarınca herhangi bir devletin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı tehdit veya güç kullanmaktan kaçınması gerektiği hatırlatılan bildiride, "Barışçıl işbirliği, egemenlik, tayin hakkı ve toprak bütünlüğü gibi evrensel olarak kabul edilmiş ve yasal olarak bağlayıcı temel ilkelerin ihlali kabul edilemez. Uluslararası hukukun bu tür temel ilkelerinin korkunç ihlallerinden sorumlu olanlardan hesap sorma taahhüdümüzde netiz. Ukrayna halkının acısını hafifletmek ve uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için ihtiyaç duyduğu mali, insani, savunma, siyasi, teknik ve yasal desteği sağlamaya devam etme konusundaki sarsılmaz bağlılığımızı yineliyoruz. Rusya'nın sebepsiz saldırganlığı karşısında Ukrayna halkının cesaretini ve direncini selamlıyoruz ve Ukrayna'nın kışa hazırlık ihtiyaçlarını karşılamaya yardım etmeye kararlıyız" ifadeleri yer aldı.

Koordinasyon mekanizması kurulacakG7 üyeleri AB’nin de desteğiyle Ukrayna'nın kritik enerji ve su altyapısını onarmasına, restore etmesine ve savunmasına yardımcı olacak bir G7 koordinasyon mekanizması kurulmasına karar verildiği bildirildi. 13 Aralık'ta Paris'te Fransa ve Ukrayna tarafından düzenlenecek olan ve Ukrayna'nın sivil direncini desteklemeyi amaçlayan uluslararası konferansta konuya ilişkin detayların ele alınması bekleniyor. G7 ülkelerinin Ukrayna'nın toparlanmasına, yeniden inşasına ve modernizasyonuna katkıda bulunmaya kararlı olduğunun tekrarlandığı bildiride, "Gerektiği sürece Ukrayna'nın yanında dimdik duracağız" denildi.

Çin’e uluslararası hukuka uy çağrısı

G7 ülkelerinin Dışişleri bakanları AB’nin de desteğiyle Çin’e de insan haklarına saygı göstermesi ve uluslararası hukuka uyma çağrısında bulundu. Ortak bildiride Çin’e hitaben yapılan çağrıda, "Sincan ve Tibet de dahil olmak üzere rapor edilen insan hakları ihlalleri ve suiistimalleri konusunda Çin'e endişelerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Hong Kong'un haklarının, özgürlüklerinin ve özerkliğinin devam eden erozyonu konusundaki endişelerimizi yineliyor ve Çin'i uluslararası taahhütlerine ve yasal yükümlülüklerine uygun hareket etmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

G7 zirvesinde ayrıca Kuzey Kore, Pasifik bölgesi, Haiti, Orta Asya ve Afrika ile ilgili konuların da ele alındığı bildirildi.

İran'ın nükleer programı

G7 Dışişleri Bakanları, Almanya’da bir araya geldi. Bu yılın başında G7 dönem başkanlığını devralan Almanya adına Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un ev sahipliğinde gerçekleşen zirveye Fransa, İtalya, Japonya, Kanada, İngiltere ve ABD’nin dışişleri bakanları katıldı. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, G7 toplantısı sırasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile bir araya gelerek, İran konusunu görüştüklerini duyurdu. Cleverly paylaşımında, "İngiltere, İran'ın asla nükleer silah sahibi olmamasını sağlamak için uluslararası ortaklarla çalışmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.