Fotoğraflar tüm dünyada konuşuldu! Boğaz’daki tarihi geçişin şifreleri
Türk donanmasının tarihinin en büyük töreninde gemiler İstanbul Boğazı'ndaki geçişlerini "nizam cumhuriyet" adı verilen törene özgü düzen ve tertipte gerçekleştirdi. Karadeniz Ereğli'den İskenderun'a kadar yurdun çeşitli yerlerinden gelen gemiler ile 7 bin 896 personelin görev aldığı "100'üncü Yılda 100 Gemi" resmi geçidinin çalışmalarına Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda sene başında başlandı.
Planlama emri temmuzda, uygulama emri ise eylülde verilen faaliyete yönelik Donanma Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı ile Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı unsurları hazırlıklarını yaptı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından İskenderun, Mersin, Aksaz, Foça, Çanakkale, Erdek, Gölcük, Umuryeri ve Karadeniz Ereğli limanlarından intikal eden gemiler, 28 Ekim'de Marmara Denizi'nde toplandı. İstanbul Boğazı'nda güney-kuzey rotasında gerçekleştirilen geçiş, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi yerli üretim TCG Anadolu rehberliğinde yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren Boğaz geçişine fırkateynler, denizaltılar, korvetler, karakol gemileri, hücumbotlar, mayın avlama gemileri, akaryakıt gemileri, amfibi çıkarma gemileri, tank çıkarma gemileri, yardımcı sınıf gemiler, karakol botları, eğitim botları, SAT botları ve atak botları katıldı.
#CUMHURIYETİMİZ100Yaşında
— CNN TÜRK (@cnnturk) October 29, 2023
Cumhuriyet'in 100. yılı tarihi bir etkinlik ile kutlandı. Hayran bırakan gösterilerin yer aldığı kutlama töreni büyüleyici anlara sahne oldu. pic.twitter.com/l72WwA6StY
Bunun yanı sıra resmigeçitte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından henüz teslim alınmayan ama bayrak çekilen Türkiye'nin ilk milli fırkateyni İstanbul, Pirireis denizaltısı ile denizde ikmal muharebe destek gemisi Derya da yer aldı. TCG Anadolu’nun üzerinde ise ilk uçuş testini gerçekleştiren ve kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetine sahip olan SİHA Bayraktar TB3 ile Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait helikopterler bulundu.
İstanbul Boğazı'nda gövde gösterisi: 100. yılda 100 gemi! https://t.co/c57J87n7ko pic.twitter.com/twg8yGgpxJ
— CNN TÜRK (@cnnturk) October 30, 2023
Deniz Harp Okulu öğrencileriyle geldi
Tarihi geçişin komutası Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Tatlıoğlu, faaliyetin sancak gemisi TCG Anadolu'ya beraberindeki Deniz Harp Okulu öğrencileri ile geldi. Gemiye çıkışında denizcilik usullerine uygun olarak "silistre" adı verilen denizcilik düdüğü çalınarak karşılanan Oramiral Tatlıoğlu'na üzerinde geminin adı yazan "gemi şapkası" takdim edildi. Tören mangasını selamlayan Oramiral Tatlıoğlu, son hazırlıklara ilişkin aldığı brifingin ardından seyir emrini vererek Boğaz geçişini başlattı. Tarihi törene özgü olarak gemiler geçişlerini "nizam cumhuriyet" adı verilen düzen ve tertipte gerçekleştirdi. Faaliyete Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 21’i amiral olmak üzere bin 217 subay, 3 bin 826 astsubay, 2 bin 853 uzman erbaş ve er olmak üzere toplam 7 bin 896 personel iştirak etti. Helikopter ve uçakların da eşlik ettiği geçiş sırasında 1’inci Ordu Komutanlığı tarafından 101 pare top atışı gerçekleştirildi. Gemiler geçişleri sırasında töreni takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "çimariva" adı verilen denizcilik selamıyla selamladı.
"Milletinin emrinde, görevinin başında"
Gemilerin Boğaz geçişini başarıyla tamamlamasının ardından Oramiral Tatlıoğlu, tüm personeli tebrik ederek Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Oramiral Tatlıoğlu, Türk donanmasının Boğaz geçişine ilişkin yaptığı değerlendirmede, tarihi bir günün yaşandığını belirtti. "Bizlere Cumhuriyeti armağan eden başta Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarımız olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz" diyen Tatlıoğlu, donanma tarihinin en büyük geçit törenini başarıya gerçekleştiren personeli de bir kez daha tebrik etti. 100 gemi ile İstanbul Boğazı'nda önemli bir geçişi gerçekleştirdiklerini aktaran Oramiral Tatlıoğlu, "Bu denli zorlu, detaylı bir çalışma isteyen faaliyeti dünyada çok az sayıda ülkenin donanması gerçekleştirebilir" diye konuştu.
Resmigeçit sırasında bir sürpriz yaparak milli fırkateyn İstanbul ile Pirireis denizaltısı ve denizde ikmal muharebe destek gemisi Derya'yı da halkın beğenisine sunduklarını aktaran Oramiral Tatlıoğlu, "Gücünü ve kararlılığını asil Türk milletinden alan Türk Deniz Kuvvetleri, başta mavi vatanımız olmak üzere memleketimizin her köşesinde, sınırlarımızın ötesinde ve dünya denizlerinde sarsılmaz bir azim ve iradeyle vatan savunması için canını vermeye hazır, milletinin emrinde görevinin başındadır" ifadesini kullandı.
Tarihi resmigeçidi sevk ve idare etmek üzere TCG Anadolu’ya Deniz Harp Okulu öğrencileri ile birlikte gelen Tatlıoğlu, "Deniz Kuvvetlerimizin dünü, bugünü ve geleceği olarak hep birlikte milli gururumuz TCG Anadolu’dan Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında gerçekleştirdiğimiz bu büyük faaliyetimizi takip ettik" dedi.
"Çok önemli stratejik mesajlar içeriyor"
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türk donanmasının amiral gemisi TCG Anadolu'nun öncülüğünde 100 savaş gemisinin katıldığı geçit töreninin kıvanç kaynağı olduğunu belirtti. Törene katılan personeli tebrik eden Erdoğan, "Geçit törenimiz, donanmamızın gücünü göstermesi yanında çok önemli stratejik mesajlar da içeriyor. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında bazı gerçekleri tekrar hatırlattık. Vatanımızı canımız pahasına koruyacağımızı, istiklalimize sonuna kadar sahip çıkacağımızı, mabetlerimizin üzerine namahrem eli değdirmeyeceğimizi, her gün beş defa gök kubbeyi çınlatan ezanlarımızı susturmayacağımızı, rengini şehitlerimizin mübarek kanından alan ay yıldızlı al bayrağımızı indirtmeyeceğimizi, bağımsızlığımıza gölge düşmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha 85 milyon olarak tüm dünyaya ilan ettik" ifadelerini kullandı.