40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.319,39%0,53
3.335,86%0,37
10.219,67%-0,06
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Filistin devletini tanıyacaklarını açıklaması, uluslararası kamuoyunun dikkatini yeniden Filistin meselesine çevirdi. Açıklama, Avrupa Birliği içindeki ayrışmaları da yeniden gündeme taşıdı.
İsrail’in Gazze’deki soykırımı nedeniyle 60 bin Filistinli hayatını kaybederken bölgede bu kez açlık baş gösterdi. İsrail’in gıda yardımlarını engellemesi üzerine dünya kamuoyunda tepkiler yükselirken Fransa’nın açıklamaları üzerine BM’de kaç ülkenin Filistin’i tanıdığı merak konusu oldu.
İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’de başlattığı geniş çaplı askeri operasyonun ardından, Filistin devletini tanıyan ülkelerin sayısı artmaya devam ediyor. Son olarak sekiz ülke, Filistin’i resmen tanıdığını duyurdu.
BM’ye üye 193 ülkeden 148’i halihazırda Filistin devletini tanıyor. Bu ülkeler arasında BM bünyesindeki 22 üyeli Arap Grubu, 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı ve 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi gibi önemli diplomatik bloklar da yer alıyor.
Avrupa Birliği içinde ise konu hâlâ fikir ayrılıklarına neden oluyor. AB’nin 27 üye ülkesinden yalnızca 11’i Filistin’i resmen tanımış durumda. Bunlar arasında İspanya, Romanya, İsveç, İrlanda ve Bulgaristan gibi ülkeler öne çıkıyor.
Haziran 2024’te Ermenistan ve Slovenya, Filistin’i tanıyan ülkeler arasına katıldı. Geçtiğimiz ay ise İspanya, İrlanda ve Norveç, iki devletli çözüm çağrısıyla bu adımı resmileştirdi.
Macron’un eylül ayı için verdiği tanıma taahhüdü gerçekleşirse, Fransa gibi büyük bir Avrupa gücünün Filistin’e diplomatik destek vermesi, hem Orta Doğu’daki barış sürecine hem de AB içi dengelere önemli bir etki yaratabilir.
Türkiye, 15 Kasım 1988’de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti’ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer aldı.
Türkiye, Filistin-İsrail meselesinde adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için iki devletli çözüm modeline desteğini sürdürüyor. Türkiye’nin yerleşik Birleşmiş Milletler parametreleri doğrultusunda, müzakereler yoluyla barışın sağlanmasından yana olduğu vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı sitesinde yer alan açıklamada, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip, bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin kurulmasına yönelik çabaların Türkiye tarafından güçlü şekilde desteklendiği belirtildi.
Kızılay Başkanı’nın diğer oğlu uyuşturucu zanlısı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.