Dünyanın en tehlikeli bitkisi! Dokununca intihara sürüklüyor…

Yeşil, kendi halinde, çoğunlukla bodur bir bitki ne kadar tehlikeli olabilir ki? Çok! Görüntüsü herhangi bir çiçeğin yapraklarına benziyor. Ancak acısı tarif edilemeyecek kadar büyük. Dünyanın tartışmasız en korkutucu bitkisi olarak anılan bu yeşil bitki, kurbanlarını intihara sürüklüyor.

İngiltere medyası, 49 yaşındaki adamı cesaretinden ötürü yerlere göklere sığdıramadı. Bunun sebebi ise, evinde yetiştirmeye cesaret ettiği bitki. Cesur olduğu kadar temkinli de olan adam, bitkiyi kafesin içinde yetiştiriyor.

KURBANLARINA İŞKENCE EDİYOR

Cimpi Cimpi ya da Gympie-Gympie olarak da bilinen Dendrocnide Moroides, temas ettiği kurbanlarına, keskin tüyleri deriden ayrılmazsa bir yıldan fazla işkence edebiliyor. Hatta bazı durumlarda intihara yol açabilir. Bu sebeple adına "intihar bitkisi" de deniyor. Yıllar önce bir adamın, bu zehirli bitkiyi tuvalet kağıdı olarak kullandıktan sonra ıstırap veren katlanılamaz acı yüzünden deliye döndüğü ve kendini vurduğu bildiriliyor.

KAFESTE BÜYÜTÜYOR

49 yaşındaki Daniel Emlyn-Jones, dünyanın en tehlikeli bitkisi olarak anılan bitkiyi, evinde 'tehlike' işareti koyduğu bir kafeste büyütmeye karar verdi. Zaman zaman 'Avustralya ısırgan ağacı' olarak da alınan gympie-gympie, dünyanın en zehirli bitkisi olarak adlandırılıyor.

ASİT YANIĞI VE ELEKTRİK ÇARPMASI GİBİ

Isırgan otu benzeri bir çalı olan bitkinin, aynı anda sıcak asitle yanma ve elektrik çarpması gibi bir acı verme yeteneğine sahip olduğu söyleniyor.

Oxford'da yaşayan bir öğretmen olan Daniel, benzersiz bitkiler yetiştirerek onlara olan ilgiyi artırmak istediğini söylüyor.

Alıntı Metni

BİR SANİYE BİLE YETERLİ

Gympie-gympie, ısırgan otu ailesi Urticaceae'de bulunan ve Malezya ile Avustralya'nın yağmur ormanlarında yetişen bir bitki. Bir saniye bile dokunulduğunda, kıla benzer küçük iğneler, sonraki 20 ila 30 dakika boyunca gittikçe yoğunlaşacak bir yanma hissi verecek.

Gympie-Gympie, 4-5 metreye kadar büyüyebilen, ancak çoğunlukla 10 santimetre ile 1 metre arasında boyunda, daha küçük bir çalı olarak Avustralya'da yetişen ısırgan otu türüdür. 'İntihar bitkisi' en yaygın olarak güney Queensland'deki Gympie'de Cape York Yarımadası'nda bulunur, ancak kuzey NSW'de de yetiştirilebilir.

YÜRÜYÜŞ YOLLARI VE AKARSU KENARLARI

Bu bitkiler, rüzgardan korunan güneşli alanlarda, akarsu kenarları boyunca, yürüyüş yolları ve ormanın içinden geçen yollarda büyüme eğilimindedir.

Avustralya'da dört yaygın ısırgan ağaç türü vardır, ikisi 35 metreye kadar büyüyebilen büyük yağmur ormanı ağaçları, diğerleri küçük çalı benzeri bitkilerdir.

Türlerin küçüğü daha acı verici bir zehire sahiptir ve daha küçük ve daha erişilebilir oldukları için çoğu sokmadan bu bitkiler sorumludur. Dört türün de bir sokma mekanizması vardır, ancak Gympie-Gympie'nin bir akrep veya örümcek ısırığına kıyasla en kötü sokmaya sahip olduğu kabul edilir.

ACISI HAFTALAR HATTA AYLAR SÜRÜYOR

Zehirli ısırgan, dokunulduğunda güçlü bir nörotoksin veren ve tüm bitkiyi kaplayan küçük tüylere sahiptir. Batan tüylerin ucundaki küçük ampul kopar ve deriye nüfuz ederek kendi kendini enjekte eden hipodermik iğneye benzer bir toksin verir. Küçük tüyler deriye gömülebilir ve insanlarda haftalar hatta aylarca dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Yaralı bölge, kırmızı, şişmiş bir iz oluşturmak üzere birleşen küçük, kırmızı lekelerle kaplanır, daha ciddi vakalarda deriden bir sıvı damlar.

DOKUNURSANIZ SAKIN OVMAYIN

Uzmanlar, etkilenen bölgeyi ovmamanın önemli olduğunu söylüyor. Çünkü bu küçük tüyleri kırabilir ve çıkarılmasını daha da zorlaştırabilir. Bitki peptit kaplamasını nötralize etmek için seyreltilmiş hidroklorik asit uygulandıktan sonra, tüyleri çıkarmak için balmumu şeritleri kullanılabilir.

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİNDE DİKKAT

Sokma riskini azaltmak için, doğa yürüyüşlerinde belirlenen yolda kalın, kapalı ayakkabılar ve uzun pantolonlar giyin. Doğa yürüyüşü yaparken seyreltilmiş hidroklorik asit, mum şeritleri ve lateks eldivenlerle birlikte her zaman ilk yardım çantası taşıyın.