Cehennem Ateşi Geçidi’nde ‘cenneti’ buldu! Temiz havanın 1 saatini 600 liraya satıyor

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Küresel ısınma adı üstünde küresel olarak büyük bir problem. Her ne kadar hâlâ dünyanın büyük bir kısmı gezegenimizi bekleyen tehlikenin farkında olarak hareket etmese de aslında her geçen gün bunun etkilerini ciddi şekilde hissediyoruz. Zamana yayıldığından mıdır bilinmez çoğunlukla gezegenimizdeki değişimleri konuşmakta ise çekimser kalıyoruz. Ancak Tayland'ın yüksek kesimlerinde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan Mr. Dusit Kacha iklim değişikliği üzerinde yıkıcı etkilere sahip hava kirliliği konusuna kendince bir çözüm bulmuş. Bunu duyanlar ise onun çözümünü yakından görmek için yola koyulup deneyimlemek istiyor. İşte Mr. Dusit Kacha'nın duyanlara 'Ben bunu nasıl düşünemedim?' dedirten projesi.

Doğal güzellikleri ve kültürel çeşitliliğiyle dikkat çeken Tayland son yıllarda dünyanın en kirli ülkelerinden biri olmasıyla gündeme geliyor. Ülkelerin hava kalitesini ölçümleyen İsviçreli şirket QAir tarafından hazırlanan Hava Kalitesi Endeksi'ne göre de Tayland şimdilerde dünyanın en kirli havasına sahip ülkeler listesinde ilk sırada. Hal böyle olunca uzun yıllardır çiftçilikle uğraşan ve Tayland'ın Huay Kon Tha Köyü'nde yaşayan 52 yaşındaki Mr. Dusit'in aklına bir fikir geldi.

CEHENNEM ATEŞİ GEÇİDİ'NDE CENNET!

Asian Life Social Welfare Development Organisation (Asya Yaşamı Sosyal Refahı Geliştirme Örgütü) sekreteri olan Mr. Dusit, ozon tabakasının giderek incelmesi, iklim değişikliği, küresel ısınma ve hava kirliliği gibi çevresel tehditlerden kaçmak için doğal sığınaklar aradı. Bunun sonucunda da şimdilerle yaşadığı ve 'Cehennem Ateşi Geçidi' olarak adlandırılan yeri buldu. Bu bölge Tayland'da İkinci Dünya Savaşı yıllarında demiryolu inşa edilen bir bölgeydi. Cehennem Ateşi Geçidi iki vadi arasında kalıyordu ve burada hava ülkenin geri kalanından çok daha temizdi. 'Cenneti vadeden' bu bölgenin hava kirliliğinden bunalan ve zarar görenlere iyi gelebileceğini düşünen Mr. Dusit'in aklına girişimci bir ruhla 'dahice' bir fikir geldi. Buraya bir tesis kuracak ve insanları da tesisine davet edecekti. Her şey ilk bakışta normal gibi görünüyordu, ta ki o kararı verene kadar. Mr. Dusit'e göre temiz hava herkese nasip olamayacak kadar değerliydi ve öyleyse bunu para karşılığı satabilirdi.

24 yıllık olayın perde arkası: Rehavet, strateji, şans!

Nitekim Dusit Kacha bir çiftlik kurdu. Kurduğu bu çiftlikte insanlar para karşılığı temiz hava satın alabilecekti. Öyle de oldu. Tayland'ın en temizi havasını yerel para birimiyle saati 1000 Baht'a (568 lira) satmaya başladı. Çocuk ve yaşlıların ücretsiz konaklayabildiği bu bölgeye çadırıyla gelen misafirlerin temiz havanın keyfini dilediği kadar -tabii ki para karşılığı- çıkarması mümkün. Dusit'in bu fikri kısa sürede çok ilgi gördü. İnsanlar adeta onun kurduğu bu alana akın ettiler. Mr. Dusit ise girişimci ruhuyla kurduğu bu düzen için ise şu ifadeleri kullandı:

Alıntı Metni


KONTEYNER KONTEYNER DÜNYAYA HAVA SATTI

Tüm bunların yanı sıra Dusit Kacha dünyada temiz hava satan tek kişi değil! Dusit Kacha'ya dünyanın bir ucu sayılabilecek İngiltere'de de 27 yaşındaki İngiliz girişimci Leo De Watts ona eşlik ediyor. Ancak Leo De Watts'ın hikâyesi Kacha'ya göre biraz daha farklı. Dünyada giderek artan hava kirliliği üzerine düşünenİngiliz girişimci bir anda aklına gelen fikirlerle şimdilerde hatırı sayılır bir zenginlik elde etmiş durumda. Nasıl mı? Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Çin'i kendisine pazar yeri olarak seçen Watts 580 ml'lik şişeler satın aldı ve kısa süre içinde hava çiftçiliği şirketi Aethaer'ı kurdu. Burada çalışanların tek işi ise havadaki oksijeni kavanozlara hapsetmek.Kısa sürede Watts'ın şirketi, Çin başta olmak üzere dünyanın birçok yerine İngiltere'deki oksijeni bol beş bölgesinden temin edilen yüzlerce konteyner hava sattı.

Bir kavanoz İngiltere havasının fiyatı ise 980 İngiliz Sterlini yani yaklaşık 23 bin lira. Üstelik şirket toplu alımlarda indirim de yapıyor! Dünyanın dört bir yanından pek çok kişinin satın aldığı bu havayı kapağını bile açmadan evinde dekoratif amaçla tutanlar dahi var.

Alıntı Metni
Son dönemdeki artışın sebebi ortaya çıktı
İki veda birden
Bu illeti yeneceğim!