Bakanlığın hızı şaşırttı

Yasa çıktı Muğla’nın ormanlarında maden şirketlerine jet hızıyla çed gerekli değildir raporları verilmeye başlandı.

Zeytin yasa tasarısının açıklanmasından sonra iki gün içerisinde Muğla’nın cennet ormanlarında 5 ayrı maden şirketine ÇED Gerekli Değildir Raporu verildiği ortaya çıktı. 4 ilçede mermer ocakları, kırma-eleme tesisleri ve sondaj faaliyetlerini kapsayan projelerde ÇED süreci işletilmeden doğrudan faaliyete geçilmesinin önü açıldı.

TBMM’nde zeytinlik alanlarını madencilik faaliyetlerine açan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Muğla’daki ÇED muafiyeti kararları da dikkati çekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen kararlar doğrultusunda Menteşe, Yatağan, Kavaklıdere ve Milas ilçelerinde planlanan projeler ÇED sürecinden muaf tutuldu.

4 İLÇENİN ORMANLARINDA MADENLERE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORLARI VERİLDİ

Menteşe ilçesine bağlı Şenyayla Mahallesi’nde, Yılanlı Mermer Madencilik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti’ye ait II-B Grubu Mermer Ocağı sahasında kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi kurulmasına yönelik proje için 24 Temmuz’da "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildi.

Yatağan’ın Esenköy Mahallesi, Olukbelen mevkisinde Uyarlar Mermer firmasına ait II-B Grubu ruhsatlı sahada, yıllık 15 bin metreküp blok mermer ve 285 bin metreküp pasa üretimi hedeflenen projeye de 24 Temmuz’da ÇED muafiyeti tanındı.

Projeye konu saha, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planınında, "Orman Alanı" olarak işaretlenmiş alanlar kapsamında kalıyor.

Kavaklıdere ilçesinde, biri şirket, diğeri şahıs tarafından yürütülen iki projeye aynı gün onay verildi. Cumhuriyet Mahallesi’nde Asyamer Maden Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından planlanan kırma-eleme tesisi, mevcut ocak alanında atık taşların yeniden işlenmesini amaçlıyor. Projeye konu ÇED alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planınında, "Orman Alanı" olarak yer alıyor.

Çamyayla Mahallesi’nde ise Kadir Murat Dağ tarafından yürütülen sıvı karbondioksit arama ve işletme faaliyetlerine yönelik sondaj noktaları projesi için 24 Temmuz’da ÇED Gerekli Değildir kararı çıktı.

Milas ilçesi Aksivritepe mevkisinde bulunan Helmersan Helvacıoğlu Mermer ve Granit San. A.Ş’ye ait II-B Grubu Mermer Ocağı’nda kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi faaliyeti planlanan proje de 25 Temmuz’da ÇED sürecinden muaf tutuldu.

Proje dosyasında yer alan bilgiye göre; proje ormanlık alanda bulunuyor. Dosyada, “Söz konusu proje için 9 Şubat 2023 tarih ve 8844349 sayılı yazı ile mermer ocak alanı için Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün olumlu görüşü alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

BAKANLIK ÇOK HIZLI ÇIKTI

Muğlalı çevreciler ise “Bakanlık ormanları, koyları zeytinlikleri korumada hiç bu kadar hızlı olmamıştı, yasa çıkar çıkmaz jet hızıyla ÇER gerekli değildir raporları verilmeye başlandı.2 günde 5 rapor verildi, Ayda 30 yılda 36p rapor eder. Zaten Muğla ormanlarının yüzde 60ı madenlere tahsis edilmiş durumda, bakanlık bu hızını ormanları zeytinlikleri korumada kullanmalıydı” dediler.