11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında acı haberler peş peşe geldi. Şiddetli depremlerde ölü sayısı artmaya devam ediyor.
DEPREMDE ÖLÜ VE YARALI SAYISI KAÇ OLDU, HANGİ İLDE KAÇ BİNA YIKILDI?
Bakan Soylu, Kahramanmaraş Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, 6 Şubat’taki ilk depremin ardından bugüne dek 27 bin 84 artçı sarsıntı olduğunu, bunlardan 11 bin 50’sinin Kahramanmaraş merkezli gerçekleştiğini ifade etti. Depremzedelere yönelik çalışmalara değinen Soylu, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımızın riyasetinde yürütülen tüm bu süreçte ilk önce açıklanan az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, yıkılmış hane sahiplerine 10 bin lira verilecekti. Toplam 1 milyon 747 bin 39 kişi, hane tespit edildi. Bunun 1 milyon 719 bin 898’ine az hasarlı daire olmak üzere 10 bin liralık nakitleri ödenmiş oldu. Yine bunun yanı sıra özellikle taşınma yardımlarıyla ilgili 15 bin lira verilecekti. Bunun 431 bin 138 hane sahibine şu ana kadar 15 bin liralık nakit yardımı gönderildi. Böylece burada da önemli bir noktaya gelinmiş oldu. Burada önemli bir mesele daha var, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın takip ettiği ve ailesinden hayatını kaybeden veya vatandaşlardan hayatını kaybedenlerden ailesinde kardeşine kadar yapılacak ödemelerle ilgili bir değerlendirme yapıldı. Toplam 50 bin 500, şu ana kadar bu konuda yaptığımız tespitler 50 bin 500 vatandaşımızın hayatını kaybettiği. Biliyorsunuz 1020 civarında kimliksiz söz konusu ki onlarla ilgili değerlendirmelerimiz de devam ediyor. Özellikle adli tıp ve savcılıklar, kriminal nezdinde.”
DEPREMZEDELERE EŞYA YARDIMI NASIL OLACAK?
Depremin ardından bir yandan uzmanlar eşya tahliyesi konusunda uyarıyor. Bir yandan da eşya yardımı ile ilgili süreç takip ediliyor. Bunun için depremde enkaz altında kalan ya da kullanılamaz hale gelen eşyalar tespit ediliyor. Peki o eşyaların tespiti nasıl yapılıyor? Depremzedelere eşya yardımı nasıl yapılacak? CNN TÜRK editörü Gülşen Coşkun detayları aktardı.
CNN TÜRK editörü Gülşen Coşkun konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı; Eşyaların tespitini yapan ekipler Gelir İdaresi Başkanlığının zarar tespit komisyon ekipleri ama şöyle bir durum var. Tabiki önce binaya bakılıyor. Yıkık veya acil yıktırılması gereken bir bina ise onlara zarar tespit komisyonu dokunmuyor. Zaten o kişilerin oradaki depremzedelerin eşyalarına ilişkin bir yardım yapılacak sadece beyana dayalı olacak. Depremzedelerin beyanı yeterli olacak. Diğer az hasarlı ve orta hasarlı evler, binalar için bakıldığında içine girilebilecek durumdaki binalara bu komisyon üyeleri giriyor ve zarar tespiti yapıyor.
SGK’DAN ‘ERTELEME’ AÇIKLAMASI
Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle prim borçlarının ödenme süreleri ile Kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme süreleri ertelendi.
LGS VE YKS NASIL OLACAK?
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Özer, ”Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS’ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır” açıklamasında bulundu.