Önceki haftalarda NASA, Artemis programı kapsamında uzay aracını Ay’a göndermeyi başarmıştı. Bu, insanları taşımak için kullanılmadan önce hem kapsül hem de onu taşıyan roket için büyük bir testti.
NASA, test başarıyla tamamlanırsa, kapsülün sonunda insanları Ay’a ve muhtemelen güneş sisteminin daha da içine, Mars görevlerine taşıyacağını umuyor. Ancak Orion’un ilk olarak Ay’ın etrafında dönüp geri gelmesi ve NASA’nın, Orion’un şimdiye kadar tasarladığı “en güvenli uzay aracı” olduğu iddialarını kanıtlaması gerekiyor.
NASA beklenmedik bir şekilde Çarşamba sabahı erken saatlerde Orion ile iletişimi kaybetti ve yer ekiplerini 47 dakika boyunca karanlıkta bıraktı, ancak kapsül çevrimdışı olmadan önce ayın büyüleyici yeni görüntülerini göndermeyi başardı.
İletişim yerel saatle 01.09’da kesildi ve ekipler sorunu zemin tarafında yaptığı yeniden yapılandırma ile çözmeye çalıştı ancak aksaklığa neyin neden olduğu henüz belirlenmedi.
Orion, saatte 13 bin kilometre hızla giderken ay yüzeyini kaplayan kraterlerin yakın çekimlerini yakaladı ve 21 Kasım’daki bu uçuş sırasında kapsül Dünya’dan 370 bin kilometre uzaktaydı.
Orion, yaklaşık altı gün boyunca Ay’ın yörüngesinde kalacak ve ardından eve dönmek için motorlarını tekrar ateşleyecek. Her şey yolunda giderse, Orion 1 Aralık’ta Dünya’ya geri dönecek. Orion’un 25 buçuk günlük görevi tamamlayarak 11 Aralık’ta San Diego açıklarında Pasifik Okyanusu’na inmesi bekleniyor.
Orion bu yolculuğu gerçekleştirirken, dışında monte edilmiş kameralarla uzayın fotoğraflarını çekti. Siyah-beyaz çekilmiş olmasına rağmen, NASA’nın paylaştığı yeni görüntüler, ayın kraterli yüzeyinin inanılmaz ayrıntılarını gözler önüne seriyor. Bu fotoğraflar arasında Dünya’ya gönderdiği, Orion’u sıyırarak geçen Ay yüzeyinin çarpıcı, yakın plan görüntüleri de yer alıyor.
Bu görüntüler Artemis I görevinin 6. gününde, Artemis’e monte edilmiş optik navigasyon kameraları kullanılarak çekildi.
Ay’ın fotoğraflarının çekilmesini sağlamanın yanı sıra, bu kamera da kendi testlerinden geçiyor. Mürettebatın da yer alacağı gelecek görevlerde bu kamera, uzay aracını yönlendirmek için kullanılacak. Bu tür görüntülerin toplanması mühendislere de kameranın performansını değerlendirmek için gerekli verileri sağlıyor.
Daha sonra görevin 9. gününde Orion uzay aracı, Ay’ın fotoğrafını çekmek için güneş paneline monte edilmiş kameraları kullandı. Eninde sonunda Orion, Ay’ın etrafındaki uzak bir yörüngeye girecek.
Orion dönüp Dünya’ya, gelecek ay geri geleceği yere baktığı bir fotoğraf daha çekti.
NASA, görevden gelen görüntüleri Flickr sayfasında paylaşıyor. Orion görevinden gelen video da bu göreve adanmış NASA web sitesindeki canlı yayın sayfasında izlenebilir.
(Independent Türkçe)