120 bin hesap ‘siber devriye’ye yakalandı
Sibel devriye geçen yıl çeşitli suçlarla bağlantılı 120 bin 926 sosyal medya hesabı yakaladı. En fazla sanal suç dolandırıcılık girişimi oldu.
Sanal dünyada işlenen suçların artan çeşitliliği ve sayısı, internet kullanımının yaygınlaşması, dijital ortamda güvenliğin sağlanması için yeni önlemler alınmasını kaçınılmaz hale getirdi. Bu kapsamda, suç ve suçlularla mücadele için kapsamlı bir takip ve denetim sistemi geliştirilmesi önem kazandı. İçişleri Bakanlığı, sanal alemde de güvenliğin sağlanması için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekipleriyle 7 gün 24 saat ‘siber devriye’ faaliyeti gerçekleştiriyor.
SEMBOLLERİN İZİ SÜRÜLDÜ
Siber devriyeler, sosyal medya platformlarında anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesapları izliyor, çevrimiçi platformları, şifreli mesajlaşma ağlarını ve karanlık ağlardaki suç faaliyetlerini takip ediyor. Ekiplerin 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında siber ortamda yürüttüğü denetimlerde 1524 kaçakçılık vakası ve 101 göçmen kaçakçılığı durumu ortaya çıkarıldı. İnternette 54 bin 144 asayiş, 33 bin 207 terör, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçu tespit edildi. Bunların yanı sıra farklı kategorilerde 12 bin 275 suç da kayıtlara geçti. Siber devriyeler tarafından suç işlendiği tespit edilen 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem yapıldı.
Haberin Devamı‘MAVİ TIK’ TUZAĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nca yapılan bilgilendirmelere göre 2024’te sosyal medya hesaplarından en fazla işlenen suçlar şöyle:* Yapay zekâ teknolojilerinin kötüye kullanımıyla ‘deepfake’ içerikler, sahte ses ve görüntü kayıtlarıyla dolandırıcılık girişimleri arttı. * Alışveriş sitelerindeki sahte yorum ve beğenilerle ürünlerin ön plana çıkarılması da dolandırıcılık yöntemleri arasında yer aldı. * Sosyal medya platformlarında ‘mavi tık’, ‘takipten çıkaranları görme’ gibi vaatlerle hesap bilgileri çalındı ve bu hesaplar üzerinden dolandırıcılık, siber zorbalık gibi çeşitli suçlar işlendi. * Yasadışı bahis sitelerinin kurulması ve teşvik edici paylaşımların yapılması da siber devriyelerin mücadele ettiği suçlar arasında yer aldı. * Fidye yazılımlarla dosyalar şifrelenerek bilgisayarlar kullanılamaz hale getirildi ve kişisel bilgilerin ifşası tehdidiyle ödeme istendi. OLTALAMA MESAJLARI* ‘Ücretsiz tatil’, ‘hesap bilgileri paylaşarak kazanç’ gibi vaatlerle hesap bilgileri çalınmaya çalışılırken, ‘uzaktan iş’ vaadiyle asılsız mesajlar gönderildi, ‘Ödenmemiş HGS borcu’ gibi oltalama mesajları da vatandaşları tuzağa düşürmek için kullanıldı. * Sahte teknik servis siteleri aracılığıyla kombi, beyaz eşya, klima gibi elektronik eşyaların tamir/bakım vaadiyle dolandırıcılık yapıldı. * Devlet kurumlarının logoları kullanılarak sosyal yardım adı altında kişisel bilgiler ele geçirilmeye çalışıldı, ‘e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet’ gibi yasadışı tekliflerle vatandaşlar dolandırılmaya çalışıldı.