Stram Kurs adlı aşırı sağcı politik hareketin lideri Rasmus Paludan’ın daha önce ilan ettiği şekilde Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakması, Ankara-Stockholm hattında ipleri koparma noktasına getirdi. Türkiye’den arka arkaya sert açıklamalar geldi, provokasyon birçok Müslüman ülkede yankı buldu.
İsveç basını ise, bugün hem Stockholm hem de Ankara ve İstanbul’da yaşananları aktarıyor. Aftonbladet, aşırı sağcı siyasetçi Paludan’ın bir Kur’an-ı Kerim yaktığını ve İstanbul’daki protestocuların ise İsveç bayrağını ateşe verdiğini yazdı.
‘Kaos son hızla sürüyordu’ diyen gazeteye göre, Paludan’ın İsveç’teki Türkiye Büyükelçiliği önündeki provokasyonunun beklenen etkiye yol açtığı yorumunu yaptı. Aftonbladet, akşam saatlerinde Ankara’daki İsveç Büyükelçiliği önüne öfkeli insanların toplandığını, İstanbul’da da gösteri düzenlendiğini aktardı.
Türk Dışişleri Bakanlığı’nın provokasyonu çok sert bir açıklamayla kınadığını bildiren Aftonbladet, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkelerden de kınama mesajları geldiğini belirtti.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un Twitter mesajına da haberinde yer veren Aftonbladet, Rasmus Paludan’ın provokasyonunun saygısızlık olduğunu belirten Kristersson’un rahatsızlık duyan tüm Müslümanların duygularını paylaştığını kaydediyor. Başbakan Kristersson, mesajında yasal olanın muhakkak uygun olmadığını vurguladı.
İslamofobik provokasyonların içler acısı olduğunu yazan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise, “İsveç’te geniş kapsamlı ifade özgürlüğü var ancak bu hükümetin veya benim ortaya konulan görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmiyor” dedi.
‘KUR’AN YAKILMASI ODAK NOKTASI’
Başkent Stockholm’de NATO üyeliğine destek verenler ve karşı çıkanların yanı sıra Türkiye karşıtlarının da Cumartesi günü gösteri yaptığını dile getiren Dagens Nyheter gazetesi, haberinde terör örgütü paçavralarıyla yürüyenlerin fotoğrafını kullandı. NATO başvurusuna karşı düzenlenen protestoyu terör yandaşlarının organize ettiği bilgisini veren gazete, bir başka haberini ‘İsveç’teki gösterilerin ardından Türkiye’de öfke ve bayrak yakma’ başlığıyla sundu.
Türkiye’nin tepkisinin hızlı bir şekilde geldiğini vurgulayan Dagens Nyheter, en büyük öfkenin büyükelçilik önünde Kur’an-ı Kerim yakılmasına olduğunu aktardı. Öfkeli insanların Ankara’daki İsveç Büyükelçiliği ve İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu önünde toplandığını belirten gazete, İsveç bayraklarınnı yakıldığını aktardı.
Dagens Nyheter, bir başka haberinde İsveç Başbakanı Kristersson’un Kur’an yakılmasından rahatsız olan Müslümanların duygularını paylaştığını sayfasına taşıdı:
‘KRISTERSSON ÖFKELİ’
‘İsveç bayrağı Türkiye’de yakıldı’ başlığını atan Expressen İstanbul ve Ankara’daki protesto gösterilerini aktardı. Türk protestocuların Stockholm’de Kur’an yakılmasına karşı harekete geçtiğini yazdı. Expressen ayrıca, Stockholm’deki provokasyonun yalnızca Türkiye’den değil birçok ülkeden tepki aldığını da haberinde hatırlattı.
Expressen ayrıca, İsveç Başbakanı’nın Twitter mesajını ‘Kristersson öfkeli’ başlığıyla sundu.
Başbakan Kristersson’un duyguları incinen Müslümanların duygularını paylaştığı Twitter mesajı, Svenska Dagbladet gazetesi tarafından da haberleştirildi.
TUHAF BİR NATO ANALİZİ!
Svenska Dagbladet’deki bir başka haberin başlığı, ‘Uzman: NATO’da Türkiye ile İsveç kazansın’ oldu. Ankara’nın tutumunun giderek sertleştiği yorumunu yapan gazete, ‘İsveç NATO’ya üye olabilecek mi?’ sorusunu yöneltti. Gazeteye konuşan bir analist, İsveç’in ittifaka katılmasının Türkiye için bir kazanç olduğunu savundu.
‘Kristersson Twitter’da: Tüm Müslümanların duygularını paylaşıyorum’ diyen Göteborgs-Posten gazetesi ise, bir başka haberinde ‘Paludan ve NATO’ya hayır: Çok sayıda gösteri’ başlığını tercih etti. Protestoların Türkiye’yi hedef aldığını veya desteklediğini kaydeden gazete, provokatör Paludan’ın ise odak noktasına yerleştiği yorumunu yaptı. Göteborgs-Posten, Kur’an-ı Kerim yakılmasını az sayıda seyirci ve çok fazla polisin seyrettiğini aktardı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgale girişmesiyle onlarca yıllık tarafsızlığına son veren İsveç ve komşusu Finlandiya, geçtiğimiz yaz mevsiminde NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu. Madrid’deki tarihi NATO zirvesi öncesinde Türkiye ile üçlü bir mutabakat imzalayan İskandinav ülkeleri, terör örgütlerine karşı adım atmayı taahhüt etti. Ancak gelinen noktada Türkiye’ye birkaç teröristin iadesi yapıldı ve henüz Ankara’nın beklediği adımlar atılmış değil.
YPG’li teröristlerin Ocak ayının ikinci haftasında Stockholm’deki belediye binası önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maketini asması, büyük bir diplomatik krize neden oldu. Söz konusu krizin yol açtığı fırtına dinmeden, bu kez Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakıldı.